Avocado

avocado partjes

Avocado in schaal

Alles wat je wilde weten over de avocado. Waar komt de Avocado vandaan? Waarom is de Avocado in een keer zo populair geworden? Wat kun je allemaal met een Avocado? Hoe kun je eigenlijk het beste een avocado snijden ofwel de schil verwijderen? We helpen je graag op weg met wat handige tips en weetjes over de avocado.

Waar komt de Avocado vandaan?

De avocado komt van een plantensoort eigenlijk is het een groenblijvende plant. De boom komt vooral voor in midden Amerika. De naam van de Avocado komt van het Nahuatl woord ahuacatl. Dit betekent teelbal. Vanaf nu kijk je zeker weten altijd anders naar een avocado.(haha) Je kunt een avocado ook heel goed zelf kweken. Hier zijn meerder filmpjes over.

Waarom is een Avocado zo gezond?

Antwoord is inderdaad voor de hand liggend, omdat hij vol met gezonde vetten en mineralen zit. De avocado bestaat grotendeels uit olie ongeveer 10% tot 20%, afhankelijk van de grote van de avocado. De olie zit vol met onverzadigde vetten welke goed zijn voor het laag houden van je cholesterolgehalte. Naast deze onverzadigde vetten bevat de avocado dus ook veel mineralen als ijzer, magnesium, kalium, vitamine B, foliumzuur en veel proteïne.

Wanneer is een avocado rijp?

avocado 2

Je kan aan de avocado voelen wanneer deze rijp is.. Het is alleen wel aan te raden de avocado dan niet in de zijkanten te knijpen, maar bovenop. Zo bespaar je de vrucht en wordt hij minder snel beurs. Is hij keihard dan is het sowieso nog nodig om hem even te laten liggen, want dan moet hij nog even rijpen. Je kan ook kijken naar de pit je van de Avocado. Pauline kan dat beter uitleggen dan ik.

Een avocado bewaren

Stel je weet van te voren dat je niet de gehele avocado gaat opmaken hoe kun je dan het beste een avocado bewaren? Het meest handige is dan om de avocado in de breedte door te snijden, gewoon om de pit heen. Wanneer je genoeg hebt is het altijd aan te raden de pit erin te laten zitten, want anders wordt hij heel snel bruin. De Pit zorgt ervoor dat dit proces vertraagd wordt, omdat het merendeel van de vrucht dan nog niet met zuurstof in aanraking komt.

Verder kun je het vruchtvlees wat bloot ligt wat besprenkelen met Citroensap. Dit beïnvloed natuurlijk wel de smaak, maar houdt wel de oxidatie tegen. Op deze manier wordt de avocado minder snel bruin. Hier staan nog meer bewaartips voor de avocado.

Avocado snijden

Een avocado kun je op verschillende manieren snijden. Het is natuurlijk maar net hoe jij de avocado wilt serveren of gebruiken in een salade. Als eerst geld natuurlijk dat de pit verwijderd moet worden. Dit kun je het beste doen door de avocado in de lengte precies door midden te snijden tot op de pit. Dan kun je als je beide helften een andere richting op draait zo de avocado opsplitsen in twee delen. Dan hou je een deel over met pit en een deel zonder pit.

avocado partjes

Avocado partjes

Vervolgens kun je eenvoudig de pit eruit lepelen. Verder kun je ervoor kiezen om de avocado in blokjes te snijden zoals in het voorbeeld hieronder. Maar je zou de avocado ook in de lengte in 3 tot 4 padjes kunnen snijden, zodat je ze dan mooi kan serveren bij een buffet of op een schaal.

Een handige video voor het schillen, ontpitten en snijden van een avocado:

Avocado salade

Ok genoeg over de avocado hoe? en wat? Een lekker recept of tip is ook wel handig, zodat je de avocado ook gelijk kan gaan proeven. Je kan er bijvoorbeeld een heerlijke salade van maken. Hierbij moet je wel rekening houden dat een avocado best wel snel verkleurd en dus bruin wordt. Aan te raden is dan ook om de avocado te gaan snijden en toe te voegen vlak voordat je de salade op tafel zet. Op die manier blijft hij mooi groen. Bekijk bijvoorbeeld dit heerlijke garnalen/avocado recept van Jumbo.

Avocado tussendoor

Wij eten best wel vaak avocado tussendoor of bij de lunch. Avocado kun je bijvoorbeeld heel goed combineren met kaas of smeerkaas. Pak bijvoorbeeld een lekkere volkoren kracker, besmeer deze met smeerkaas (Smeerkaas van oude kaas is nog lekkerder). Nu kun je de avocado erop leggen en maak je het af met een beetje rucola. Heerlijke lunch al zeg ik het zelf.

Er is denk ik genoeg te verzinnen, maar we zijn ook benieuwd naar jullie creaties. Wat is jouw lekkerste avocado recept?

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *