Billy Boys nieuwe rivaliserende bende in Peaky Blinders in seizoen 5

billy boys

In seizoen 5 van Peaky Blinders wordt een nieuwe bende geïntroduceerd: de ‘Billy Boys‘. Het is de bijnaam van de beruchte Bridgeton Derry gang uit Glasgow, Schotland. Steven Knight vertelde aan TalkSport dat er een nieuwe crimineel verschijnt in seizoen 5, die een oorlog wil met de Peaky Blinders. De legendarische bendeleider Billy Fullerton was de inspiratiebron.

Knight zegt hierover: “Dit (seizoen) gaat over een specifieke gang genaamd de Billy Boys die een probleem werden voor onze vrienden in Birmingham. We hebben iemand die een fictieve versie van een echter karakter uit Glasgow speelt, Billy Fullerton. De man die de Billy Boys bestuurde. De gangs uit Glasgow waren zo’n beetje wel de meest gevreesde dus ik dacht dat het tijd was om ten noorden van de grens te gaan.”

Billy Boys

Wie waren de Billy Boys? Heeft deze bende echt bestaan? De Billy Boys hebben echt bestaan en werden geleid door Billy Fullerton. Deze bendeleider was een voormalig lid van een politieke partij: The British Union Fascists. De Billy Boys was een van de meest gevreesde bendes uit de jaren twintig en dertig. Hun hoofddoel was om Katholieken te raken. Met name Ierse immigranten. In de hoogtijdagen kende de bende wel 800 leden. Hun status verkregen zij mede door hun conflicten en harde confrontaties met andere gangs zoals de Norman Conks. De bende is nog niet vergeten. Bij wedstrijden van Glasgow Rangers in de Schotse Premiership komt de naam van Billy Fullerton nog steeds terug in liedjes gezongen door het publiek.

Hun naam ontlenen de Billy Boys overigens niet aan Billy Fullerton. Het was niemand minder dan Willem van Oranje die de inspiratie was voor de naam. In Schotland en Ierland stond Willem van Oranje namelijk bekend als King Billy. Zijn overwinning in ‘the Battle of the Boyne’ in 1690 was erg belangrijk voor het bestaansrecht van de protestanten in Engeland en Schotland.

Previous ArticleNext Article