De Blauwe SuperBloedMaan

De blauwe SuperBloedMaan

We worden er helemaal mee overdonderd en alle kranten en online nieuwswebsites hebben het over de blauwe superbloedmaan. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo bijzonder?

Wat is een blauwe maan?

De blauwe maan wordt ook wel de blauwe supermaan genoemd, maar eigenlijk is de maan helemaal niet blauw en heeft de benaming niks met de kleur van de maan te maken. Het kan soms wel eens voorkomen dat de maan blauw wordt, maar dat is alleen als er heel veel stof of rotzooi hoog in de atmosfeer is door bijvoorbeeld hevige bosbranden of vulkaanuitbarstingen. Hierdoor kan de maan er blauwer uitzien.

Nu verwijst de naam ’blauwe maan’ naar de tweede volle maan in een maand tijd. Naast dat het de tweede volle maan is, staat de maan ook nog eens het dichtst bij de aarde. Wanneer dit gebeurt noemen we het ook wel een supermaan. Dit komt omdat de maan dan ongeveer 14 keer zoveel meer licht geeft dan normaal.

Twee blauwe manen?

Eigenlijk zijn er 2 beschrijvingen voor de Blauwe Maan en ze worden allebei nog met regelmaat gebruikt:

  1. Volgens de kalenderregel zijn de volle maan van 31 januari 2018 en 30 maart 2018 Blauwe manen.
  2. Volgens de seizoenenregel is de volle maan van 18 mei 2019 weer een Blauwe Maan.

Wat is een (Super) bloedmaan?

Een bloedmaan is vaak een volledige maansverduistering. De aarde ligt dan tussen de zon en de maan in. Doordat de maan in de schaduw van de aarde komt verandert hij van kleur en wordt rood. Een zonsondergang geeft ongeveer dezelfde kleur rood. De maan verdwijnt dan niet helemaal, zoals bij een zonsverduistering.

Omdat de maan vannacht dichtbij de aarde ligt en dus nog veel groter lijkt, wordt hij ook wel een supermaan genoemd. De bloedmaan begint in Nederland om ongeveer twee uur. Maar vanaf drie uur is er pas wat van te merken. Dan is het silhouet van de aarde op de maan te zien. Het duurt ongeveer vijf uur lang.

Ok genoeg info over de blauwe maan ofwel Superbloedmaan, we delen graag ook wat mooie plaatjes met jullie! Enjoy the Blue Moon.

Even een beetje zoomen…

Kiekeboe

Een bericht gedeeld door A.Haytham (@ahaytham) op

Bloedmaan

London

Spanje

Nog een mooi plaatje dan

Nog een foto uit Ontario

Een bericht gedeeld door Blake Kelly (@acblaker) op

Wil je toch nog even een extra duidelijke verklaring dan hebben we hier nog een filmpje die het even heel fijn uitlegt:

Enjoy the Blue moon – Song

Previous ArticleNext Article