De duurste whisky ter wereld ooit verkocht is een 50 jarige Japanse whisky

duurste whisky Karuizawa

Een goede whisky wordt steeds duurder, zeker wanneer deze een behoorlijk aantal jaren op het vat heeft gelegen. De markt voor luxe dure whisky’s wordt steeds groter en eind januari werd dit weer eens duidelijk. Een 50 jaar oude Yamazaki whisky werd de meest dure fles whisky ooit. De fles verdubbelde het verwachtte verkoopbedrag en werd verkocht voor een bedrag van 299.000 dollar. Ongeveer 240.000 euro!

De duurste whisky ter wereld werd verkocht bij het internationale veilinghuis Sotheby’s, op de locatie in Hong Kong. Het veilinghuis heeft ook vestigingen in andere grote wereldsteden.

Eerdere recordverkopen

De recordbedrag waarvoor de whisky is verkocht laat zien dat Japanse whisky en luxe whisky in het algemeen een markt is die nog steeds stijgende is. Het laatste record dateerde uit oktober 2016 en heeft het dus ruim een jaar uitgehouden. Ook toen was het een 50 jarige Japanse whisky. Deze werd verkocht voor 129.000 dollar, meer dan 100.000 euro.
Vorig jaar werd ook al een record gezet toen in april 2017 de duurste collectie Japanse whisky ooit werd verkocht. De collectie van de gesloten Karuizawa distilleerderij werd verkocht tegen een recordbedrag van 1.000.000 dollar, zo’n 800.000 euro.

Wat maakt een whisky duur?

Alle soorten whisky worden gemaakt van nagenoeg dezelfde ingrediënten. Ook het distilleren gaat bij de meeste distilleerderijen redelijk op dezelfde manier. Uiteraard heeft elke whisky zijn eigen variaties en hierdoor ook andere smaak. Maar wat maakt een bepaalde whisky nou zo duur?

De ingrediënten zelf zijn maar een klein onderdeel van de kosten die moeten worden gemaakt om whisky te produceren. Andere kosten zoals huur en personeel zijn niet anders dan bij andere bedrijven. Natuurlijk kunnen grotere whiskyproducten profiteren van goedkopere productiekosten, maar ook dit heeft toch geen echt grote invloed op de prijs.

Leeftijd

Wat wel echt invloed op de prijs van een whisky heeft is de leeftijd. Wanneer een whisky langer op het vat ligt maakt dit de whisky ook duurder. Wanneer een whisky vat 10 jaar langer blijft liggen betekent dit 10 jaar meer opslagkosten. Ook neemt de inhoud van het vat jaarlijks een beetje af, dit fenomeen heet angels share. Dit kost dus geld en dat wordt doorberekend in de verkoopprijs van de whisky. Natuurlijk krijgt de whisky ook meer smaak en karakter als hij langer in het vat zit. Hierdoor kan de producent er ook meer voor vragen. Want voor een lekkerdere whisky leggen mensen simpelweg ook meer geld neer.

Je las hier over de duurste whisky ter wereld. Benieuwd naar wat de oudste whisky ter wereld is? Lees dan het artikel dat wij schreven over de oudste whisky ter wereld. Ook deze whisky heeft een aardig prijskaartje.

 

Previous ArticleNext Article