Wat is de duurste whisky ooit verkocht op de wereld

Macallan Peter Blake andValerio Adami 1926 whisky

Duurste whisky 2019

Benieuwd wat de duurste whisky ter wereld is? De duurste whisky ooit verkocht is een Macallan uit 1926 en werd voor 1,7 miljoen euro verkocht tijdens een veiling op 24 oktober 2019 in een veilinghuis in Londen. Opnieuw een verpletterend record ten opzichte van vorige verkopen.

De “Macallan Fine and Rare 60-Year-Old 1926” werd de duurste whisky ooit verkocht. Er werd ook nooit een wijn verkocht tegen deze prijs.

Het is niet de eerste van zijn soort die tegen een astronomisch recordbedrag werd verkocht. Een jaar eerder was het een fles Macallan van dezelfde batch die toen de duurste whisky ooit verkocht werd, met een verkoopbedrag van 1,2 miljoen dollar.

De Macallan Fine and Rare 60-Year-Old 1926

De flessen zijn afkomstig van vatnummer 263, gedistilleerd door Macallan in 1926. Uit dat vat werden 40 flessen gemaakt. Slechts 14 van die flessen kregen het label Fine and Rare. De duurste whisky ooit heeft dus label.

Deze editie van de Macallan 1926 is een fles van 70cl. Als je kleine glaasjes neemt van zo’n 1,5 cl dan kun je ongeveer 45 glaasjes schenken. Bijna €38.000 voor een klein glaasje whisky. Vele whisky liefhebbers zullen eerder 2,5 cl schenken, en dan is het nog steeds een bescheiden glaasje.

De 1,7 miljoen euro  waar voor de whisky verkocht werd was meer dan drie keer het bedrag dat kenners verwacht hadden.

De whisky, gebotteld in een handgeblazen fles en met een uniek etiket, was het topstuk van een gehele whiskycollectie van een whiskyverzamelaar. De gehele collectie bracht in totaal ongeveer 9 miljoen euro op.

Duurste whisky 2018

In 2018 werden er twee recordverkopen van whisky gedaan. Beide verkopen waren op flessen. Ondanks dat ze elkaar redelijk snel afwisselden was er een flinke stijging in het aankoopbedrag en werd de whisky snel duurder!

Mei 2018 – Twee Macallans 1926

In Dubai is een whisky verkocht die het record van de vorige “duurste whisky ooit” flink met de grond gelijk heeft gemaakt. DE 50 jarige Japanse whisky die in februari tot duurste whisky werd gekroond moet de eer nu laten aan een verkoop van twee flessen Macallan uit 1926. De flessen die gebotteld zijn in 1986 en dus 60 jaar oud zijn hebben samen 1,2 miljoen dollar opgebracht.

Het gaat om twee flessen die dus afkomstig zijn van de bekende distilleerderij Macallan. Deze beide flessen zijn gebotteld in 1926. Dit zijn de twee flessen:

Er zijn maar 24 exemplaren van deze whisky’s: 12 exemplaren met het ontwerp van Valerio Adami, 12 exemplaren met het ontwerp van Peter Blake. Door deze exclusiviteit van de whisky is de prijs enorm opgedreven en tot ultieme hoogte gekomen. Namelijk wel geteld $600.000 per fles. De whiskyverkoop in Dubai betrof dus een setje met van ieder ontwerp één stuk.

The Macallan 1926 – Peter Blake

Peter Blake is een kunstenaar en de bekendste werken van Sir Peter Blake zijn de iconische hoes voor The Beatles ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band en het artwork voor de Band Aid’s – Do They Know It’s Christmas.

The Macallan 1926 – Valerio Adami

Ook van de Macallan met het ontwerp van Valerio Adami zijn dus slechts 12 flessen uitgebracht, het is steeds een set van twee. Valerio Adami is ook een kunstenaar en hij is bekend is vanwege zijn abstracte beelden met dikke zwarte lijnen. Zijn meest karakteristieke werk is in de stijl van stripverhalen, met duidelijke omlijning en kleurvlakken.

 

Een bericht gedeeld door Le Clos (@exploreleclos) op

Februari 2018 – Yamazuky whisky 50 jaar oud

duurste whisky Karuizawa

Een goede whisky wordt steeds duurder, zeker wanneer deze een behoorlijk aantal jaren op het vat heeft gelegen. De markt voor luxe dure whisky’s wordt steeds groter en eind januari werd dit weer eens duidelijk. Een 50 jaar oude Yamazaki whisky werd de meest dure fles whisky ooit. De fles verdubbelde het verwachtte verkoopbedrag en werd verkocht voor een bedrag van 299.000 dollar. Ongeveer 240.000 euro!

De duurste whisky ter wereld werd verkocht bij het internationale veilinghuis Sotheby’s, op de locatie in Hong Kong. Het veilinghuis heeft ook vestigingen in andere grote wereldsteden.

Eerdere recordverkopen

De recordbedrag waarvoor de whisky is verkocht laat zien dat Japanse whisky en luxe whisky in het algemeen een markt is die nog steeds stijgende is. Het laatste record dateerde uit oktober 2016 en heeft het dus ruim een jaar uitgehouden. Ook toen was het een 50 jarige Japanse whisky. Deze werd verkocht voor 129.000 dollar, meer dan 100.000 euro.
Vorig jaar werd ook al een record gezet toen in april 2017 de duurste collectie Japanse whisky ooit werd verkocht. De collectie van de gesloten Karuizawa distilleerderij werd verkocht tegen een recordbedrag van 1.000.000 dollar, zo’n 800.000 euro.

Wat maakt een whisky duur?

Alle soorten whisky worden gemaakt van nagenoeg dezelfde ingrediënten. Ook het distilleren gaat bij de meeste distilleerderijen redelijk op dezelfde manier. Uiteraard heeft elke whisky zijn eigen variaties en hierdoor ook andere smaak. Maar wat maakt een bepaalde whisky nou zo duur?

De ingrediënten zelf zijn maar een klein onderdeel van de kosten die moeten worden gemaakt om whisky te produceren. Andere kosten zoals huur en personeel zijn niet anders dan bij andere bedrijven. Natuurlijk kunnen grotere whiskyproducten profiteren van goedkopere productiekosten, maar ook dit heeft toch geen echt grote invloed op de prijs.

Leeftijd

Wat wel echt invloed op de prijs van een whisky heeft is de leeftijd. Wanneer een whisky langer op het vat ligt maakt dit de whisky ook duurder. Wanneer een whisky vat 10 jaar langer blijft liggen betekent dit 10 jaar meer opslagkosten. Ook neemt de inhoud van het vat jaarlijks een beetje af, dit fenomeen heet angels share. Dit kost dus geld en dat wordt doorberekend in de verkoopprijs van de whisky. Natuurlijk krijgt de whisky ook meer smaak en karakter als hij langer in het vat zit. Hierdoor kan de producent er ook meer voor vragen. Want voor een lekkerdere whisky leggen mensen simpelweg ook meer geld neer.

Je las hier over de duurste whisky ter wereld. Benieuwd naar wat de oudste whisky ter wereld is? Lees dan het artikel dat wij schreven over de oudste whisky ter wereld. Ook deze whisky heeft een aardig prijskaartje.

Previous ArticleNext Article