Glengoyne distilleerderij

Glengoyne Distilleerderij

Wanneer je een mooie reis naar en door Schotland gaat maken wil je natuurlijk ook wat leuke distilleerderijen gaan bezoeken. Zo maak je er (ook) een whiskytrip van. Wij kunnen je aanraden wanneer je met DFDS gaat en in New Castle aan komt om zeker richting Glengoyne te gaan. Een zeer gezellige distilleerderij waar je na de rondleiding niet meer weg komt, omdat het gewoon te gezellig is.

Hoe rij je naar de Glengoyne Distillery?

De Glengoyne distillery ligt net boven Glasgow en is binnen 4 uur te bereiken wanneer je met de auto vanaf de boot in Newcastle komt. Het is natuurlijk wel even wennen om vanaf de boot gelijk weer links te rijden, maar dat heb je zo door. Je kan in een keer door rijden, maar onderweg een paar stops maken om ook wat cultuur te snuiven is altijd leuk.

Route vanaf de boot 

Het is dus sterk aan te raden om via de kustlijn te rijden en onderweg eens een paar keer te stoppen om bijvoorbeeld een heerlijk bakkie te doen in een dorpje langs de kust. Wij zijn even gestopt in Berwick-upon-Tweed. Een pittoresk dorpje aan de kust. Zo kom je verrassend mooie oude spoorbruggen tegen:

Royal Border Bridge 

Spoorbrug Schotland

Glengoyne distillery

Na deze stop zijn we doorgereden naar de distilleerderij. Daar kwamen we aan rond een uurtje of vier. De naam Glengoyne betekent ‘Valley of the Wild Geese’, dus ‘vallei van de wilde ganzen’ en komt uit het Gaelic. We konden gelijk een leuke rondtrip doen door de distilleerderij of in ieder geval door de Stillhouse. Hier staan in totaal drie stills, één wash still en twee kleinere spirit stills.

Glengoyne distillery

Glengoyne water

Glengoyne gebruikt geen gewone ex-bourbon vaten maar veelal sherryvaten. De mout wordt gedroogd met hete lucht. Het water wat ervoor gebruikt wordt komt van de Glengoyne Burn. Het water van deze beek stroomt van de Dumgoyne Hill als een waterval recht naar beneden achter de distilleerderij, waar het opgevangen wordt in een klein stuwmeertje.

Glengoyne watervalletje

De washbacks

Glengoyne heeft in totaal zes washbacks in het Stillhouse staan. De washbacks zorgen ervoor dat de zoete vloeistof, ook wel wort genoemd, om wordt gezet in alcohol. In de washbacks wordt namelijk gist toegevoegd aan de zoete vloeistof, zodat deze wordt omgezet in alcohol. Dit proces duurt ongeveer 48 uur. De inhoud van de Washbacks van Glengoyne is ongeveer 14.000 liter

Het licht alcoholische brouwsel dat is ontstaan in de washback is te vergelijken met een soort bier. Het heeft een alcoholpercentage van 7 à 8% en deze vloeistof noemt men wash. Het proces tot zover is vergelijkbaar met het bier brouwen.

Glengoyne heeft recentelijk in september 2016 een van hun washbacks vernieuwd en ze hebben hier een echt een hele gave timelapse van gemaakt:

Glengoyne 25Uiteindelijk wil je natuurlijk ook wat proeven je kan dan ook verschillende rondleidingen doen, waarbij verschillende tastings aan gekoppeld zijn. We hadden de huistijl geproefd, de 12 jarige Glengoyne en daarna de 15 jarige en omdat we zeiden dat we met de auto waren kregen we een sample van de 25 jarige sherry bom mee. Wanneer je deze geproefd heb wil je gelijk 3 flessen er van kopen alleen budget-technisch gezien was dat geen optie aangezien deze ongeveer omgerekend €350 tot €400 per fles kost.

Tot de volgende keer, als we weer een keer naar Schotland gaan komen we zeker langs!

Glengoyne rondleiding

 

 

 

Previous ArticleNext Article