Goede sigaren kopen, waar moet je op letten?

Goede sigaren

In Nederland zijn er niet veel mensen die regelmatig een sigaar opsteken. Maar er zijn toch meer dan genoeg mensen die een goede sigaar waarderen. Of die kunnen genieten van een sigaar. Want kan de doorsnee man wel echt een goede sigaar herkennen? We geven je een aantal goede tips om op te letten wanneer je een echt goede sigaar wilt kopen.

Je kunt een sigaar op meerdere eigenschappen beoordelen, we bespreken er vijf.

  1. Uiterlijk
  2. Herkomst
  3. Textuur
  4. Leeftijd
  5. Vochtigheid

Uiterlijk van de sigaar

Je kunt op basis van het uiterlijk van de sigaar al best wat zeggen over de kwaliteit. We beginnen gelijk met een ‘vakterm’. Het dekblad. Dit is het buitenste blad waar de sigaar in gerold wordt. Het dekblad moet soepel, elastisch zijn en er mogen geen nerven uit het blad steken. Het dekblad is erg belangrijk, het wordt apart gemaakt ten opzichte van de overige delen van de sigaar. Het is ook het duurste onderdeel van de sigaar.

Wat betreft uiterlijk kun je natuurlijk ook nog naar de maat kijken. Hoewel je de maat zeker ook moet laten afhangen van het moment waarop je de sigaar gaat roken, heeft de maat ook invloed op de kwaliteit. Een grote sigaar is niet per se beter of slechter, maar verschillende maten sigaren kunnen andere smaken en hoeveelheden tabak bevatten.

Wat is de herkomst?

Zeker beginnende sigarenrokers kunnen in hun zoektocht de herkomst van een sigaar gebruiken om een goede aankoop te doen. Per land kan de kwaliteit uiteraard goed verschillen maar doorgaans is een Cubaanse sigaar van goede kwaliteit. Pas wel op voor valse sigaren. Waarom staan Cubaanse sigaren toch zo goed bekend? Dit heeft de maken met het klimaat én met de ervaring en deskundigheid van de bewoners. Sigaren maken is vakmanschap. Ook andere landen uit het Caribische gebied kennen zeer goede sigaren.

De textuur

Aan hand van de textuur van een sigaar kun je ook goed de kwaliteit beoordelen. Hoe voelt de sigaar aan? Als je in de gelegenheid bent moet je eens proberen om heel zacht in de sigaar te knijpen. Je wilt niet te hard knijpen! De sigaar moet een beetje meegeven, hij mag niet hard zijn of kraken. Ook moet je erop letten dat er in de sigaar geen harde stukjes zitten of juiste hele zwakken plekken.

Leeftijd, hoe oud is de sigaar?

Zoals voor zoveel goede dingen (wijn, whisky) geldt: sigaren worden met de jaren beter. Laat je aankoop, indien mogelijk, altijd eerst een tijd (maanden) liggen. Wil je de vochtigheid in orde houden? Maak dan gebruik van een speciale bewaardoos (Officiële naam: Humidor).

Vochtigheid

Textuur klonk misschien al een beetje ingewikkeld, als beginner zul je ook vermoeden dat je de vochtigheid niet goed in kunt schatten. Dit is natuurlijk ook zo. Vergeleken met een ervaren sigarenroker niet. Aan de andere kant kan ook jij voelen of een sigaar kurkdroog is of niet. Als de sigaar te droog is zal deze snel branden en dat is een slechte zaak. Is hij erg vochtig? Dan zal hij ongelijk branden en dat geeft een onaangename en zure smaak.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *