Heeft Uthred van Bebbanburg bestaan? Was hij een echt persoon?

Uthred van Bebbanburg

Na Game of Thrones is er voor veel mensen een groot gat gestaan. Er kwamen wel andere series met grote gevechten (en mooie vrouwen) zoals bijvoorbeeld Vikings. Nu is er op Netflix de serie The Last Kingdom waarbij Uthred van Bebbanburg de hoofdpersoon is. Inmiddels zijn er drie seizoenen in Nederland te zien en komt het vierde seizoen eraan. De hoofdpersoon Uthred, heeft deze echt bestaan? We duiken er dieper in en kijken of dit personage ook gebaseerd is op een echt persoon.

Heeft Alfred de Grote bestaan?

De Netflix-serie The Last Kingdom zou gebaseerd zijn op een serie boeken van Bernard Cornwell. Cornwell heeft aangegeven dat zijn boeken geïnspireerd zijn op de Saksische koning Alfred de Grote, die echt heeft bestaan. Hij was, net als in de serie, koning van Wessex en de Angelsaksen. Hij regeerde van 871 tot 899. Alfred de Grote beschermde zijn koninkrijk in die periode tegen de Denen. Wat we uiteraard ook terugzien in The Last Kingdom.

Hoe zit het dan met het personage Uthred uit The Last Kingdom, wiens rol vertolkt wordt door Alexander Dreymon?

Was Uthred van Bebbanburg echt of niet?

In de serie is Uthred een zoon van een Saksische edelman uit Northumbria (Northumbrië in het Nederlands). Hij werd op jonge leeftijd wees en vervolgens opgevoed door de Deense strijdheer die zijn eigen vader versloeg. Uiteindelijk wordt hij de grootste krijger van Northumbrie en leidt de Angelsaksischen in hun strijd tegen de Denen.

In de echte historie heeft er een persoon bestaand genaamd Uthred the Bold (vertaald: Uthred de stoutmoedige). Maar deze Uthred werd ongeveer een eeuw geboren na de dood van Alfred de Grote. Daarnaast is de achtergrond van de ‘echte’ Uthred erg afwijkend van het personage in de serie The Last Kingdom. In het echt werd Uthred the Bold niet opgevoed door Denen en vocht ook zeker niet tegen hen. Dus als de serie echt op deze persoon is gebaseerd dan heeft hij misschien wel bestaan, maar zijn er weinig gelijkenissen.

Ook zou de vader van Cornwell (de schrijver van de boeken) William Outhred heten. Uthred en Outhred klinken behoorlijk gelijk (zeker in het Engels). Dus de benaming Uthred zou heel goed een ode van de schrijver aan zijn vader kunnen zijn. Klinkt niet onlogisch.

Wanneer komt seizoen 4 van The Last Kindom op Netflix?

Er is nog geen officiële datum bekend waarop seizoen 4 van The Last Kingdom op Netflix komt in Nederland. Waarom niet? De reden hiervan is een deal die is gesloten tussen Netflix en de BBC. De exclusieve rechten om The Last Kingdom uit te zenden zijn voor Netflix. Maar in landen waar BBC First te zien is, ligt dit dan weer anders. JE raadt het al, daar zijn wij in Nederland de dupe van. In deze landen mag de BBC de serie uitzenden. Daarom kunnen wij in Nederland de serie pas later op Netflix zien dan in andere landen. Waarschijnlijk moet er nog onderhandeld worden tussen de BBC en Netflix. Hoewel Netflix Nederland via Social Media al eens aankondigde dat we eind april seizoen 4 konden bekijken, is dit nog steeds niet het geval. Nog even wachten dus!

Was Uthred van Bebbanburg echt of niet?

Er heeft een historisch persoon genaamd Uthred bestaan. Maar er zijn veel verschillen tussen het historische figuur en de personage in The Last Kingdom.

Heeft Alfred de Grote echt bestaan?

Alfred de Grote heeft echt bestaan, was koning van Wessex en vocht inderdaad tegen de Denen.

Wanneer komt seizoen 4 op Netflix in Nederland

Er is nog geen datum bekend gemaakt. De reden dat dit seizoen nog niet in Nederland te zien is, is opmerkelijk.

Previous ArticleNext Article