Het Zagatti museum: The Unseen Valentino Zagatti Collection

zagatti museum

Begin oktober was er in de Nederlandse media veel te lezen over het ‘Zagatti museum’. Whiskyinvesteringspartij Scotch International Whisky bracht een persbericht naar buiten waarin het de opening van het Zagatti museum in Sassenheim bekend maakte. Eerder een schots museum dan een Nederlands museum, want het geeft onderdak aan zo’n 3000 zeer exclusieve flessen single malt whisky.

Valentino Zagatti

Het museum is vernoemd naar de voormalige eigenaar van de collectie: Valentino Zagatti. Opmerkelijk genoeg heeft de whiskyliefhebber de collectie nooit met eigen ogen kunnen aanschouwen, op zijn 11e werd hij blind. Zagatti stopte ergens rond 1957 met het roken van sigaretten. Het geld dat hij aan zijn 12 sigaretten per dag besteedde ging hij uitgeven aan andere zaken, of eigenlijk investeren. Op de site van Scotch International Whisky zegt hij hierover: “iets interessants en echters, iets dat zou blijven.Ik overwoog elke maand een fles destillaat te kopen uit elk land ter wereld, d.w.z. cognac, rum, grappa, wodka … en whisky’s.” Hierdoor had hij in 1960 twintig prachtige flessen whisky’s. Dit was de start van de collectie die vandaag de dag in het museum in Sassenheim te zien is. In de jaren die volgden bleef zijn collectie groeien tot een ruime 3000 flessen. In 2015 wisten zijn vrouw en kinderen hem te overtuigen om de whisky’s te kopen.

De collectie

zagatti museum ruimte

De collectie is behoorlijk Schots getint. Niet zo gek natuurlijk. 97% van alle flessen uit de collectie zijn gedistilleerd in Schotland. Een groot gedeelte is Single Malt, 81% van de totale collectie.

De oudste fles in de collectie is waarschijnlijk de oudste ongeopende fles whisky in de wereld. Het betreft een whisky gedistilleerd in 1843 als een huwelijkscadeau. Deze unieke fles heeft een speciale plaats binnen de tentoonstelling. De jongste whisky uit de collectie is drie jaar oud, het minimum aantal jaren om officieel als whisky door het leven te mogen gaan. De oudste fles heeft maar liefst 64 jaar in het vat gelegen.

Er zijn 22 flessen gedistilleerd in de 19e eeuw.

Een kwart van de flessen die in het Zagatti museum staan komen van drie distilleerderijen:

  • Glenfarclas: 123 flessen
  • Macallan: 302 flessen
  • Glen Grant: 235 flessen

Er zijn meerdere flessen terug te vinden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedistilleerd. Dit zijn zeer exclusieve whisky’s. Tijdens deze oorlog waren er slechts drie distilleerderijen die whisky produceerden: Macallan, Highland Park en Glenlivet.

Glenfiddich 1937

Het whisky museum bezoeken

Deze zeer exclusieve collectie is niet alleen de collectie binnen een museum, de flessen zijn ook beleggingsobjecten. Hoewel je het museum niet zo maar kan binnenlopen, zijn er zeker mogelijkheden om het Zagatti museum te Sassenheim te bezoeken.

Om de collectie van het Zagatti museum te zien moet je een afspraak maken, of een investeerder bij Scotch Whisky International zijn. “The Unseen Valentino Zagatti Collection” kan iedere derde zondag van de maand bezocht worden. Hier kun je contact opnemen om een afspraak te maken: Theunseencollection.com

Adres van het Zagatti museum:

The Unseen Valentino Zagatti Collection
Industriekade 18A
2172 HV Sassenheim
The Netherlands

Previous ArticleNext Article