Hoe bewaar je whisky?

The Ultimate Whisky

Net een mooie whisky aankoop gedaan, maar je trekt hem nog niet open. Of misschien heb je juist een open fles en ben je benieuwd hoe je die het beste kunt bewaren. Of het nou om een dichte of een open fles gaat. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe bewaar je whisky? Zodat jij jouw fles met een gerust hard kunt wegzetten.

Hoelang is whisky houdbaar?

Hoelang whisky houdbaar is hangt er wel vanaf of de fles nog dicht is, of dat je hem al open hebt gemaakt. Wanneer een fles nog dicht is, is deze zo’n beetje onbeperkt houdbaar. Als een fles open is geweest is dit wel anders. Wanneer je een open fles opent en een deel hiervan opdrinkt, dan zal een deel van de whisky verdampen in de fles. Hoewel je de whisky dan zeker nog kun drinken, gaat de kwaliteit wel achteruit. Een geopende whisky zou na één tot drie jaar aan kwaliteit verliezen. Hoe leger de fles, hoe sneller de whisky aan kwaliteit inboekt.

Hoe kun je whisky het beste bewaren?

Wanneer je je flessen openmaakt en regelmatig een drammetje inschenkt, hoef je je in principe niet al te veel zorgen te maken over je whisky. Je drinkt hem op voordat de kwaliteit achteruit kan gaan. Want hier gaat meestal wel wat tijd overheen. Maar hoe meer flessen je verzamelt, hoe meer flessen je opent hebt staan en hoe langer het duurt voor ze opgaan. Kom je in deze fase dan kan het zeker geen kwaad om wat extra aandacht aan de manier van bewaren te besteden. Hoe dan ook, nu volgen de belangrijke zaken bij het bewaren van whisky.

Temperatuur

Ten eerste is het verstandig te bewaren in een ruimte die niet teveel schommelt qua temperatuur. Het liefst een koele ruimte. Een kelder leent zich vaak uitstekend. Maar het is zeker niet nodig om meteen een kelder te gaan graven. Wil je whisky langer bewaren dan is een mooi plekje in een doos achter in een kast ook een prima plek.

Licht

Een kelder, of kast, is niet alleen handig vanwege de over het algemeen koele temperatuur in die ruimtes. Ook het feit dat er geen of weinig licht is maken het goede opbergplaatsen voor je whisky. Wanneer whisky wordt blootgesteld aan te veel zonlicht verliest het kleur én smaak. Fijn dus dat veel whisky’s worden geleverd in een koker. Niet alleen voor het oog, maar ook voor smaakbehoud.

Bewaar de whiskyfles rechtop

Een whisky is geen wijn. Wijnflessen bewaar je liggend, maar whiskyflessen juist niet! Deze bewaar je juist rechtop! Maar het kan geen kwaad om je whisky flessen zo nu en dan even neer te leggen om de kurk vochtig te houden. Hiermee verklein je de kans dat de kurk van je whiskyfles bij het openen breekt. Iets wat je absoluut niet wilt!

Liever geen lege whiskyflessen

Natuurlijk mag je je fles leegdrinken. Whisky is er om gedronken te worden. Maar als je flessen wat langer bewaar dan komt het de kwaliteit van de whisky niet ten goede als de fles te leeg is. Zit er nog maar weinig zuurstof in je fles en wil je de whisky nog wel langer bewaren? Dan kun je ervoor kiezen om de whisky over te schenken in kleinere flesjes. Zo is er minder lege ruimte en verdampt de whisky minder snel.

Wanneer je een fles hebt opgedronken, dan hoef je hem niet per sé weg te gooien. Je kunt nog genoeg doen met lege flessen.

Previous ArticleNext Article