Hoe geef je zelf thuis een whiskyproeverij?

whiskyproeverij

Wil je zelf een whiskyproeverij geven en kun je wel een paar tips gebruiken? Mooi, want dan ben je op de juiste pagina. Zeker voor beginnende drinkers hebben we goede informatie. We leggen je graag alles uit over het geven van een mooie whiskyproeverij voor een topavond, vertellen je meer over hoe je je whisky’s kiest, waar je op moet letten en wat je vooral niet moet vergeten. Ook hapjes voor bij een proeverij komen aan bod. Succes met jouw proeverij!

De volgende vragen worden hier beantwoord:

 • Hoe kies je de whisky?
 • Hoe proef je whisky?
 • Wat moet je niet vergeten bij een whiskyproeverij?
 • Wat zijn lekkere hapjes bij whisky?

Hoe kies je de whisky?

Als je een whiskyproeverij gaat geven heb je misschien het geluk dat je zelf alle whisky’s van de avond kunt kiezen. Belangrijk is om je budget vooraf vast te stellen. Je moet er wel op rekenen dat de meeste van je flessen minimaal 40 euro zullen kosten. Zorg voor een wat grotere groep en deel de kosten, of investeer in een aantal flessen die je nog langere tijd kunt bewaren. Verdiep je dan ook in hoe je whisky kunt bewaren. De meer ervaren whiskyliefhebbers zullen waarschijnlijk met een hoger budget werken.

Goed advies is goud waard
Laat je vooral goed adviseren. Ga naar een slijterij met een mooi aanbod whisky’s. Laat je door meer ervaren whisky drinkers adviseren over de betere slijterij. Vraag daar gerust om hulp. Op basis van jouw whiskyervaring zullen zij je zeker meer kunnen vertellen!

Wanneer je toch op jezelf aangewezen bent, hebben wij natuurlijk een aantal tips voor je.

Regio
In Schotland heb je meerdere regio’s waar whisky wordt gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om whisky uit één bepaalde regio te schenken. Je kunt dan binnen die regio je whisky’s als het ware opbouwen. Bijvoorbeeld: Je begint met een eenvoudige whisky en maakt hem steeds complexer. Of je laat de whisky’s oplopen qua percentage.

Per regio hebben de whisky’s die geproduceerd worden vaak overeenkomsten in smaak. Zo worden op het eiland genaamd Islay bijna alleen maar rokerige whisky’s gemaakt. Whisky’s uit Speyside zijn vaak weer wat zachter. Zo hebben veel whisky’s uit dezelfde regio ook dezelfde kenmerken qua smaak.

Volgorde van de whisky
De eerste whisky kan het beste een ‘eenvoudige’ blended whisky zijn. Als eerstw hisky van jouw ‘line-up’ kunnen wij je bijvoorbeeld de Monkey Shoulder aanraden. Kost zo’n 25 euro. Het is een niet al te complexe whisky en vanuit de Monkey Shoulder kun je goed de smaken van de volgende whisky’s gaan proeverij.

Als je een proeverij geeft is de volgorde van de whisky’s die je drinkt enorm belangrijk. Probeer er een bepaalde opbouw in te brengen. Dit kun je doen in bijvoorbeeld leeftijd. Begin met de jongere whisky’s en eindig met oudere whisky’s. Zeker wanneer het alcoholpercentage gelijk blijft is dit een redelijk goede houvast. Als je flessen hebt met een hoger alcoholpercentage, dan kun je deze vaak beter later in de proeverij inschenken.Leeftijd en alcoholpercentage zijn voor beginners redelijke handvatten. Als je advies kan krijgen, maak hier zeker gebruik van!

Hoe proef je whisky?

Als je goede whisky’s in huis haalt voor een mooie proeverij, besteed dan ook echt aandacht aan het proeven! Besteed aandacht aan de kleur, de geur en de smaken van de whisky. Meer weten? Lees dan ons artikel over whisky proeven. In het begin zul je het misschien moeilijk vinden, maar wanneer je aan iedere whisky aandacht besteedt, zul je vanzelf meer en meer de verschillen en kwaliteiten van specifieke whisky’s gaan herkennen. Dat maakt het uitzoekenvan je volgende whisky aankoop weer eenvoudiger.

Wat moet je niet vergeten bij een whisky proeverij?

We geven je een lijstje dat je kunt gebruiken.

 • Glazen. Voor iedere whisky een nieuw glas. Zo kun je ze ook in een rijtje opstellen aan het begin van de proeverij. Ziet er leuk uit en je kunt beter kleur- en geurverschil herkennen. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over het whisky glas voor je een proeverij gaat geven: whiskyglazen.
 • Tafelruimte. Als je al je glazen wil neerzetten en ook nog ruimte voor hapjes wilt overhouden, denk hier dan over na.
 • Hapjes die bij whisky passen (straks meer).
 • Water. Drink veel water tussen het proeven door!

Natuurlijk zijn er nog voldoende andere zaken die je voorafgaand aan jouw proeverij kunt regelen. Maar die zijn minder essentieel.

Wat zijn lekkere hapjes bij whisky?

We geven je een lijstje met soorten hapjes die goed samen gaan bij whisky. Zo kun je alvast gericht zoeken. Om de ervaring van de avond nog mooier te maken kun je je hapjes inkopen bij specialisten. Mooie hammen koop je bij de keurslager, een goede oude kaas bij de kaasboer, etc.

 • Fudge. Deze zoete lekkernij past goed bij zoete zachte whisky, bijvoorbeeld een Speyside whisky.
 • Pure chocolade. De bittere smaak van pure chocolade gaat erg goed met de sterke en karaktervolle smaak van whisky. Ook andere chocolade dan puur kan prima bij whisky passen.
 • Oude kaas. De krachtige smaken van rijpe kaas gaan perfect samen met mooie oude whisky.
 • Alles met truffel. Denk aan truffelkaas, truffel salami, truffel fuet worst.
 • Hammen. Parmaham, Serranoham, Salami, en zo voort.
 • Gedroogde worsten. Fuet, gedroogde salami, chorizo en zo voort.
 • Noten. Zoute of juist pittige nootjes.
 • Zalm, kan ook goed op stokbrood.
 • Wit stokbrood. Wit stokbrood wordt veel geserveerd op whiskyproeverijen. Het neutraliseert de smaak. Zo heeft de smaak van een whisky minder invloed op wat je proeft van een volgende whisky.

 

 

Previous ArticleNext Article