Houtskool of briketten?

Houtskool en briketten Manisfaction

De winter komt er aan, maar we zijn natuurlijk niet vies van een winter bbq. De eerste vraag die je jezelf vaak stelt moet ik nu houtskool nemen of briketten? Maar wat is nu eigenlijk het verschil en wanneer moet je nu houtskool gebruiken en wanneer briketten? We leggen het graag nog even kort uit.

Hoeveel houtskool of briketten?

Wanneer je gaat Bbq gaan we er even vanuit dat je gaat bbq-en met houtskool of briketten. Ten eerste denk je even na over de hoeveelheid. Vaak is het niet nodig om heel de bodem van je Bbq te bedekken met houtskool of briketten. Bij het bepalen van de hoeveelheid hou je rekening met:

  • Hoelang je de bbq wilt gaan gebruiken?
  • Met hoeveel personen je gaat bbq-en?
  • Wat je op de bbq gaat leggen, wat voor vlees? vis? groente?
  • En wil je misschien ook nog de bbq gebruiken voor het dessert?
  • etc..

Allemaal factoren die impact hebben op jouw hoeveelheid briketten of houtskool. Eigenlijk moet je er gewoon voor zorgen dat je altijd genoeg voorraad hebt staan. Zo kom je nooit te kort en heb je in ieder geval niet het probleem dat je de gezellige bbq avond eerder moet stoppen.

Houtskool

Wanneer gebruik je eigenlijk houtskool als je gaat bbq-en? Vaak gebruik je Houtskool bij een open bbq zonder deksel. Houtskool wordt vaak veel en veel heter dan briketten. Het maakt dus niet uit als het even waait. De temperatuur loopt ook veel sneller op en kan soms wel meer dan 500 graden worden. Ideaal dus om lekker te bbq-en en direct te grillen. Zeker voor hamburgers, saté-tjes, speklapjes en braadworsten. Een nadeel is wel dat de houtskool snel opbrand en dat je bijna elk kwartier wel wat nieuwe er bij moet gooien om de bbq aan en warm te houden.

En bij de Kamado dan?

Inderdaad, bij een kamado wordt ook vaak houtskool gebruikt alleen weer op een hele andere manier en ook weer andere soorten houtskool. De kamado is luchtdicht afgesloten en daardoor ook helemaal zuurstofarm aan de binnenkant. In vergelijking met de open bbq doe je dan natuurlijk veel en veel langer met je houtskool. Ook trekt de rook van deze houtskool maximaal in je gerecht. Het is dus zowel voor je gerecht als voor je Kamado altijd beter om 100% natuurlijke houtskool te gebruiken.

Briketten

Oké nu weten wanneer we houtskool moeten of kunnen gebruiken, wanneer gebruik je dan briketten? Briketten gebruik je vaak bij een bbq met deksel, bijvoorbeeld bij de wel bekende Weber. Deze soort bbq’s noemen ze ook wel Kogelbarbecues. De briketten liggen dan onderin op een klein rooster en de deksel zorgt er weer voor dat de warmte binnen de barbecue blijft. Maar vergis je niet want ook hiermee kun je zowel direct als indirect grillen. De dunnere stukken vlees leg je dan direct boven de briketten die aan zijn en de dikkere stukken vlees ernaast. Je moet er dan wel even voor zorgen dat je de briketten niet verspreid over heel het rooster, maar ook een ruimte vrij houdt zonder briketten. Wanneer je dan de deksel goed dicht houdt blijft de warmte goed binnen en verwarm je de grote stukken geleidelijk op waar dus geen briketten liggen.

Voordelen

De briketten worden uiteraard iets minder heet dan houtskool, maar als je de deksel goed dicht doet kun je ook met briketten zeker temperaturen behalen die hoog genoeg zijn om goed stukken vlees te bereiden. Daarnaast is een ander voordeel van briketten dat deze veel langer branden blijven branden. Zeker als je bijvoorbeeld de snake techniek gebruikt waarbij ze een voor een aan gaan. Om een bbq met briketten aan te steken ben je wel iets langer bezig dan met houtskool, maar ook met een brikettenstarter is dat zo gefixt.

Je hoeft niet altijd te kiezen, want je kan natuurlijk ook heel goed beide tegelijk gebruiken, maar dan wel in je weber of je smoker want je kamado kan dus niet zo goed tegen die briketten ofwel het eten wat je er in bereid. Veel bqq plezier, eetsmakelijk.

Previous ArticleNext Article