Hyde Irish Whiskey

Hyde Irish Whiskey

Hallo whisky vrienden. Het is weer whisky woensdag. Zoals jullie gemerkt hebben (of niet) heb ik vorige week zelf geen whisky woensdag kunnen posten. Maar ik ben weer helemaal klaar om een voor mij nog onbekende whiskey met jullie te delen.

Douglas Hyde

Douglas Hyde, een Ierse dichter, werd in 1938 de eerste president van Ierland. Vele jaren later bottelen zijn nazaten Hyde Irish Whiskey als eerbetoon aan dit unieke historische feit.

Bottelingen

Door de jaren heen, is er al een diversiteit aan bottelingen. De 10jr oude Single Malt met een sherry finish, een 10jr oude Single Malt met een rum finish, een single grain met een bourbon finish. Maar er is meer. Mijn oog viel op een 6jr oude single grain burgudy finish. Waarom? Ik heb namelijk helemaal niks met wat voor soort wijn maar ook. En het feit dat het een burgundy finish is, vond ik dan wel het proberen waard.

Geur

Hate it or love it. Aan de ene kant is het net of iemand iets met groene appels aan het toveren is en aan de andere kant zit mijn vrouw haar nagels schoon te maken met remover. Vreemde combi. Maar wel Iers. Pas geleden een Teeling gehad en die rook precies hetzelfde.

Smaak

De combinatie tussen de rode wijn vaten en de zachte bourbon vaten komt heel goed naar voren. Het heeft een volle, wat zoete inbreng. Wat vanille, maar wederom die groene appel is sterk aanwezig. Fris, fruitig en zoet. Lijkt of de whiskey wat is aangezet met honing. Zo’n volle, ronde touch proef je ook echt.

Finish

Die vind ik best aangenaam. Een pepertje die op je tong blijft hangen, dat gebrande bourbon vat, een bittertje dat op de tong achterblijft. Ik moet eerlijk zijn, dat de afdronk mij het meeste bijblijft en indruk maakt.

Het is al vaker gezegd, over smaak valt niet te twisten. Maar ik denk dat dit echt een mooie whisky is voor een groot deel van de whisky drinkende dames onder ons. Persoonlijk hou ik van de wat meer stevige whisky, maar ik kan me heel goed voorstellen dat deze whisky absoluut gewaardeerd gaat worden bij de mensen die een wat meer gangbare whisky zoekt.

Horst Luening van Whisky.com heeft deze ook wel eens besproken in een filmpje van alweer bijna 3 jaar geleden:

Ik wens iedereen nog een hele fijne avond en geniet van wat jij lekker vindt.

 

 

Previous ArticleNext Article