IPA bier, wat is dat eigenlijk voor een bier?

IPA bier

Vraag jij je af wat IPA bier is? Dat is helemaal niet gek. Speciaal bier heeft de Nederlandse supermarkten en slijterijen behoorlijk geïnfiltreerd de laatste jaren. Niet alleen de grote bierbrouwers, maar ook allerlei kleine brouwerijtjes produceren volop speciaal bier. De productie en consumptie van IPA bier is in Nederland ook flink toegenomen. Maar wat is IPA bier precies voor een soort bier?

Wat is IPA bier?

IPA Bier staat voor India Pale Ale Bier. Het is dus een afkorting. Het is oorspronkelijk een Engelse biersoort maar wordt vandaag de dag ook in andere landen, waaronder Nederland, gebrouwen. Aan IPA bier wordt meer hop toegevoegd dan bij pils wordt gedaan. Hierdoor heeft het biertje een meer bittere smaak. Daarnaast heeft IPA bier vaak meer fruitige of kruidige smaken. Dit brengt de hogere mate van bitterheid weer in balans.

Het alcohol percentage van IPA-bier ligt meestal wat hoger dan in het geval van pils. In de meeste gevallen ergens tussen de 5% en 7,5% waarbij meer wordt genegen naar de 7,5%.

Komt IPA bier uit India?

Er zijn meerdere soorten IPA bier: Engels IPA bier, Amerikaanse IPA bier en Imperial IPA bier bijvoorbeeld. Diverse soorten hebben hun eigen kenmerken.

Je vraag je af wat dan de reden is dat het bier dan juist India Pale Ale heet. Is er dan ook bier afkomstig uit India? Dit is niet zo zeer het geval. De naam heeft vooral te maken met de herkomst. Het bier werd in het verleden gemaakt met als doel naar India te verschepen om de in England gestationeerde Britten van de Oost-Indische Compagnie van bier te voorzien.

Previous ArticleNext Article