Koffie zetten met een percolator: Haal de barista in jezelf naar boven

Natuurlijk hou jij van een goede bak koffie. Hoewel er niks mis is met een Senseo op zijn tijd kunnen de meeste mannen het verschil tussen een Senseo en een echte kop koffie, of een espresso zo je wilt, wel proeven. Daarnaast smaakt alles wat met liefde is bereid een stuk beter toch? Dus haal de barista in jezelf naar boven en schaf een percolator aan.

Een barista?

De term barista is eigenlijk Italiaans, de letterlijke betekenis is barman of barvrouw. Wij gebruiken de term voor barmannen (of vrouwen) die verdomd goed koffie kunnen zetten. Wat ze in Italië overigens ook wel doen. Vaak wordt de term ook ingezet voor echte ‘koffiekunstenaars’. Zij hebben ontzettende veel verstand van koffie, kunnen het perfect bereiden en decoreren, ze serveren hun koffie’s ook zelf uit. Vaak gaat het om espresso’s, maar zeker ook om andere soorten koffie. Voor de decoratie lenen cappuccino’s en latte macchiato’s zich uitstekend. Maar goed, je moet ergens beginnen en met een percolator kun je hele lekkere koffie zetten.

Een percolator

Percolator

De percolator is bezig met een comeback. In de jaren ’50 en ’60 was werd de percolator veel gebruikt om koffie mee te zetten. Je plaatst hem op het fornuis. Daarna nam het gebruik af, zeker ook toen het koffiezetapparaat en later de Senseo hun intreden deden. De laatste tijd duikt het geweldige metalen koffiezetkannetje steeds vaker op. Helemaal niet gek. Je kunt je koffie zelf met liefde bereiden. Daarnaast kun je ook zeer goed invloed uitoefenen op de smaak. Bijvoorbeeld door het gebruik van goede bonen. Maar ook met jouw manier van koffie zetten met de percolator. De bonen koop je in, want als echte barista maal je die natuurlijk zelf. Je hebt dus ook een koffiemolen nodig.

De koffiebonen

Ok, je hebt niet per sé koffiebonen nodig. Met Douwe Egberts kun je ook hele lekkere koffie zetten. Maar wij raden je toch aan om verse koffiebonen te kopen. Let op: grote kans dat je het vervolgens vaker gaat doen. Koffiebonen koop je bij een koffiebranderij, die zit vaak gewoon bij jou in de buurt. Neem voor tips gerust contact met ons op. Vinden we leuk. Uiteraard kun je vandaag de dag koffiebonen ook heel goed online kopen. Bijvoorbeeld bij deze koffiebranderijen:

Koffiemolen

Voor je koffiemolen kun je kiezen voor een elektrisch apparaat. Een goede elektrische koffiemolen koop je al voor zo’n vijfentwintig euro. Maar je kunt ook gaan voor een handmatig aangedreven bonenmaler, die koop je voor ongeveer dezelfde prijs. Jij bent de barista, jij beslist.

Met slechts een paar kleine, gerichte investeringen heb je alles in huis om zelf op de good old fashion way koffie te bereiden. Natuurlijk hoef je je percolator niet te gebruiken voor elke kop koffie die je drinkt. Af en toe wat tijd en liefde investeren in een bak koffie, geheel naar eigen smaak, is wel een echte aanrader!

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *