Laphroaig 10 CS Batch 007 & 008

Laphroaig Distillery

Het is weer Whisky Woensdag. Dus wens ik iedereen heel veel genot van het lekkers wat jullie vanavond in het glas gaan schenken. Vanavond heb ik het geluk om Batch 007 & 008 te vergelijken van de Laphroaig 10 CS.

Laphroaig 10 CS Batch 007.

Gebotteld op 56,3% en Laphroaig staat bekend om een behoorlijke PPM waarde. En dat is toch een behoorlijke hap asbak als je even goed de tijd neemt voor deze whisky.

In de neus: complex. Alsof er een heerlijk stuk vlees bereid is op een bbq en gemarineerd is in ‘smoked honey’. Alsof er net een stuk hout is verbrand. Medicinaal. Alsof je in de wachtkamer van een ziekenhuis of tandarts zit. Na een aantal minuten komen er ook geuren van kruiden vrij, die ik niet helemaal kan plaatsen.

In de mond: Heerlijk. Alsof er een laag olie over je tong is gegoten. Zelfs in de smaak proef je die smokey bbq saus. Maar er zit ook een heel aangenaam zoetje in. Zo mooi in balans.

Finish: Die rook gaat maar niet weg. Heerlijk. En langzaam komt er een bittertje vrij wat ik altijd wel heel erg prettig vind. En als bonus komt er nog wat sinaasappel schil naar voren. Die combinatie van het bittertje en die sinaasappel schil is echt geweldig. Maar eerlijkheid durft te zeggen, dat dit echt een whisky is waar je echt even de tijd voor moet nemen. Heerlijk.

Laphroaig 10 CS Batch 008

Gebotteld op 59,2% en ook hier ervaar je, dat als je van whisky houd met het effect alsof je een asbak in je mond gegoten krijgt, dat dit zeker weer een prachtige aanwinst is.

In de neus: Mijn eerste ervaring moet toch eerlijk gezegd worden, dat ik niet direct een groot verschil ervaar. Wat me wel opvalt is dat ik hier duidelijk meer citrus fruit ervaar. Wat frisser op de een of andere manier.

In de mond: Het hogere alcohol geeft het absoluut een vollere smaak. Romiger. Toffee en een pepertje. En net als Batch 007 ervaar je zowel in de neus als in de mond het hout dat gebrand is.

Finish: Precies als Batch 007. Daar kan ik weinig verschil in vinden. Maar ook nu ervaar ik weer dat aangename bittertje met die sinaasappel schil. En dan te bedenken dat het al zeker 10 minuten geleden is dat ik batch 008 geproefd heb.

Ja! Wat ben ik blij dat ik deze batches naast elkaar heb mogen proeven. En serieus, als je toch eens de kans krijgt om van beide batches een sample te krijgen om dit zelf eens te ervaren? Ik zeg: DOEN!

 

Previous ArticleNext Article