Macallan 72 jaar oud! €60.000 waard?

Macallan 72 jaar Box en Karaf - Manisfaction

Welkom weer op de Whisky Woensdag! Dat er oude flessen whiskys’ op de markt zijn, dat weten we, maar een 72 jarige Macallan van €60.000 is wel heel oud. Macallan heeft dit speciale vat bewaard om te bottelen in het jaar dat zij hun nieuwe vestiging gingen openen. Het is de oudste officiële botteling ooit van de Macallan-distilleerderij tot nu toe (2018). Deze buitengewone botteling is 1 van 2 Genesis-releases die werd gelanceerd tijdens de grote opening van hun nieuw gebouwde Macallan state of the art distilleerderij van € 140 miljoen. Naast dat €60.000.00 voor een karaf whisky best veel is, is het niet de duurste verkochte Macallan.

Macallan 72 jaar Karaf - Manisfaction
Bron: https:\/\/burgess-studio.co.uk/showcase/macallan-lalique-72-years-old/

Op de veiling

Ook van deze flessen belanden er een aantal op verschillende veiling sites. Sommige zijn al verkocht, waarbij je bij andere nog steeds kan bieden op de fles. Mocht je geld over hebben en denken nou laat ik in plaats van een boot of auto maar eens een unieke leuke dure fles whisky scoren. Bij Just Whisky kun je nog steeds bieden en staat op moment van schrijven de prijs op £70,000.00

Op Whisky Actioneer is de whisky al verkocht voor een uiteindelijk winnend bod van £83,000.00. Altijd leuk om eens rond te neuzen naar de whisky’s die geveild worden, misschien is jouw whisky ook wel 10 duizende euro’s waard?

Het design van de fles

De Macallan 72 jaar in Lalique is ook gelijk het symbool van een viering van de samenwerking van meesters uit het gebied van whisky, cristal, architectuur, constructie en vakmanschap en staat voor een nieuw begin in het leven van Macallan. Je kan wel merken dat ze deze fles niet even in een doosje hebben verwerkt. Ze noemen het zelf een koffer en samen met de kristallen karaf waar de 72 jarige Macallan in zit is het een van de duurste en mooiste visite kaartjes ooit. Want ze willen het natuurlijk wel mooi laten matchen met hun nieuwe distilleerderij. Dat is zeker gelukt als je het ons vraagt. (Of wij het geld ervoor over hebben?……niet direct nee). Het werd ontworpen door Burgess Studio en werd handgemaakt door Royal Warrant holding meubelmakers, NEJ Stevenson.

Macallan 72 jaar box - Manisfaction
Bron: https:\/\/burgess-studio.co.uk/showcase/macallan-lalique-72-years-old/

Beperkte oplage

Van deze 72 jarige Macallan zijn slecht 600 flessen gebotteld. Alle 600 flessen worden gepresenteerd in een Lalique-kristallen karaf gepresenteerd. Elke doos van die 600 flessen is uniek. Dit komt omdat de patronen van het hout verschillend zijn, welke ze gepolijst en geassembleerd hebben om vervolgens de binnenkant te bekleden met puur suede en messing. Elke case bevat ook een boek waarin het project (de bouw van de nieuwe distilleerderij) wordt gedocumenteerd.

Hoe smaakt een 72 jarige Macallan?

Hoewel wij zelf de whisky nog niet hebben mogen proeven, hebben ze dat natuurlijk al wel gedaan bij de Macallan distilleerderij. Hierbij de reuk, smaak en afdronk notities van Macallan zelf:

ABV: 42%

Kleur: Gouden barnsteen

Neus: Een delicate turf begint, wat leidt tot een zachte, gerijpte eikenrook. Een body van verfrissende citruscitroenen en groene appels, met een achtergrond van vanillestokjes en rozijnen en een kleine hint van gember.

Smaak: delicate turfrook combineert met een zachte vanille en een verrassende zoete eikenrook. Een zacht houtkruid combineert met een delicate turfrook, die geleidelijk vervaagt en een viskeuze mondlaag van citrusvruchten en subtiele groene appels achterlaat.

Afdronk: medium en fruitig, met een zoet eikenachtig mondgevoel.

Al met al mooie fles of moet ik eigenlijk zeggen karaf? en er is zeker ook wel veel tijd gestoken in de presentatie er van! Maar goed is het €60.000,00 waard?

Macallan 72 totaal - Manisfaction
Bron: https:\/\/burgess-studio.co.uk/showcase/macallan-lalique-72-years-old/
Previous ArticleNext Article