Met de boot naar Schotland? Binnenkort kan het rechtstreeks!

King Seaway Ijmuiden Newcastle

Met de boot naar Schotland om een mooie whiskyreis te maken? Tot nu toe was je keuze dan beperkt tot de veerpont van Ijmuiden naar Newcastle. Maar met de Brexit opkomst lijken er alternatieven te komen. Een Schots bedrijf, TEC-Farragon, wil een veerdienst naar Schotland opzetten tussen het Nederlandse Eemshaven en het Schotse Rosyth, dat in de buurt van Edinburgh ligt. Een manier van de Schotten om zich voor te bereiden op de Brexit.

Schotland of Engeland, wat is beter?

Er komt dus een alternatief op de tot nu toe snelste manier om met de boot in Schotland te komen. Maar hoe goed is dit alternatief? Ben je daadwerkelijk sneller wanneer je vanuit Eemshaven aanmeert in de buurt van Edinburgh? Of is Newcastle eigenlijk toch de beste optie?

Ijmuiden – Newcastle

  • Tijd aan boord: ca. 16 uur
  • Reistijd auto Newcastle – Edinburgh: 2,5 uur

Eemshaven – Rosyth

  • Tijd aan boord: 20 uur
  • Reistijd auto Rosyth – Edinburgh: 0,5 uur

Wanneer je de twee reizen met elkaar vergelijkt zie je dus dat de huidige verbinding naar Schotland sneller is. Daarnaast wijzen we je ook op het feit dat Eemshaven zo’n beetje in het noordelijkste punt van ons land ligt. Er kan in Nederland dus ook nog best wat reistijd bijkomen. Om je een indruk te geven: wanneer je vanaf Utrecht vertrekt is het ruim 2 uur naar Eemshaven en een klein uurtje naar Ijmuiden.

utrecht eemshaven

Het lijkt er dus op dat de oude verbinding toch nog de beste is. Daar komt bij dat de tocht van Newcastle naar Edinburgh, of een andere bestemming in Schotland, een mooie rit is. Geen slecht wordt over Nederland, maar ons landje is behoorlijk volgebouwd en vlak. Wij verkiezen dan ook een aantal uur door Engeland en Schotland rijden boven een rit naar Eemshaven.

Waarom een veerboot vanuit Eemshaven

Hoewel het toerisme in Schotland ook baat zou moeten hebben bij de nieuwe veerdienst, lijkt Eemshaven voor de meeste Nederlanders dus niet de beste plaats om te vertrekken. Waarom varen de Schotten dan juist op Eemshaven aan? Omdat de Schotten niet alleen naar Nederland kijken. Eemshaven heeft een gunstige ligging voor de Schotse whiskyindustrie. Grote afzetmarkten zoals Duitsland, Denemarken en Italië zijn goed bereikbaar, mede dankzij de nabije A7. Ook de Schotse houtindustrie heeft baat bij de strategische ligging van Eemshaven.

Hoe dan ook. De kans is groot dat er binnenkort een alternatief op de huidige vaarroute van Ijmuiden naar Schotland komt. Als jij al vaker naar Schotland bent geweest met de veerboot, dan kan dit een leuke afwisseling zijn voor een volgende (Whisky)reis.

Previous ArticleNext Article