Millstone Whisky…..Het Nederlandse goud!

Millstone 100 Rye whiksy tasting

Goeden avond whisky vrienden. Hier is weer een nieuwe Whisky Woensdag.

Het gezegde luidt: Wat van ver komt, is lekker. Maar laten we het eens wat dichter bij huis zoeken. En dan kom je erachter dat we helemaal niet ver hoeven te gaan met het zoeken naar goede whisky. Laten we het eens lekker dicht bij huis zoeken.

Millstone – Dutch Whisky. Absoluut een mooie aanwinst voor onze Nederlandse geschiedenis. En het is echt de moeite waard om daar eens naar te kijken.

Millstone whisky collectie

Hoe het allemaal begon

In 1976 zijn Master Distiller Fred van Zuidam en Designer Helene van Zuidam gestart met het professioneel uitvoeren van hun passie: Het maken van likeuren en genevers. Dit gebeurt sinds die tijd onder de naam Zuidam Distillers. Inmiddels staan hun zonen, Patrick en Gilbert aan het roer.

Patrick van Zuidam

Zijn grote droom was om een eigen whisky te maken. En daar begint voor de familie Zuidam een lang maar mooi project. In 1996 werden de eerste vaten whisky geproduceerd. En dat traject werd telkens weer verbeterd, net zolang tot perfectie bereikt was: Millstone. De naam Millstone verwijst naar de Nederlandse molens die het graan malen dat voor de whisky gebruikt wordt.

Het proces

Millstone whisky wordt met de hand gemaakt in de distilleerderij van de familie Zuidam. En met meer dan 50 jaar ervaring in het distilleren van exclusieve dranken, is het natuurlijk niet vreemd dat er een prachtige Nederlandse whisky is ontstaan.

Zuidam gebruikt windmolens voor het malen van het graan en daardoor helpt de distilleerderij de eeuwenoude traditie van de wereldberoemde Nederlandse windmolens in stand te houden.

Millstone Whisky wordt twee keer gedistilleerd in handgemaakte koperen pot stills. Deze kleine ketels hebben een bijzonder groot koper oppervlak, wat helpt om ongewenste smaken en geuren te elimineren. Op deze wijze produceren de kleine ketels een bijzonder delicate en fruitige new spirit. Na het distilleren van deze whisky, wordt het minimaal 5 jaar gerijpt in kleine eiken houten vaten.

Millstone Oloroso Sherry

Kwaliteit

Om daadwerkelijk het beste resultaat te garanderen, wordt veel tijd genomen voor het productieproces. Door de langzame distillatie in de kleine koperen ketels, ontstaat een fruitige, doch complexe karakter van de Millstone Whisky. Een groot deel van het karakter ontstaat tijdens de rijping in eikenhouten vaten. Er worden verschillende vaten gebruikt om diverse karakters te geven aan de whisky’s.

Millstone – Dutch Whisky

Door de jaren heen, zijn er al een enorme hoeveelheid prachtige bottelingen ontstaan. Hier een aantal voorbeelden

  • Een 5 jaar oude Malt Whisky
  • Een 5 jaar oude Peated
  • Een 10 jaar oude French Oak
  • Een 10 jaar oude American Oak
  • Een 12 jaar oude Olorosso Sherry Cask
  • Een PX Cask uit 1999

Millstone 100% Rye Whisky

Maar ook een 100% Rye Whisky. En die wilde ik zelf eens ervaren. Een whisky dat is gedistilleerd uit 100% rogge. Het typerende aan deze whisky is zijn volle en kruidige karakter dat afkomstig is van de rogge. Deze Rye Whisky wordt gelagerd op vaten van nieuw Amerikaans eikenhout. Ook een leuk weetje is dat deze Rye Whisky 100 maanden in het vat blijft zitten, dat is dus minimaal 8,5 jaar oud. En als deze Rye Whisky word gebotteld, heeft het een percentage van 50%.

Millstone 100 Rye Whisky

Geur

Fris en fruitig, citrus, maar ook kruidig en vanille.

Smaak

Alsof je op een warme lentedag lekker gewandeld hebt door een bloemenweide, dat zoete van honing, en dan weer die volle kruidige tonen met een pepertje

Finish

Dat kruidige pepertje blijft lekker hangen, wat een genot

Het is wel duidelijk, dat dat wat lekker is, absoluut niet van ver hoeft te komen. Deze relatief jonge Whisky Distiller heeft echt wel een prachtige whisky gemaakt. Dus met recht: Bedankt familie van Zuidam (Patrick) dat jullie deze heerlijke whisky met ons willen delen.

Previous ArticleNext Article