Na 200 jaar wordt er weer bier gebrouwen in de brouwerij van Grimbergen

Norbertijnen abdij Grimbergen

Dat onze zuiderburen weten wat bierbrouwen is dat is al langere tijd bekend. De populariteit van speciaal bier neemt al jaren toe in Nederland. Overal duiken nieuwe brouwerijen op. Grimbergen kennen we al langer in Nederland. Maar, het Grimbergen zoals wij dit al decennia kennen, is commercieel abdijbier dat Carlsberg en Alken-Maes (Heineken) op de markt brengt. Nu, na zo’n 200 jaar, gaat er ook weer bier in Grimbergen zelf gebrouwen worden.

De bierproductie in de Norbertijnenabdij van Grimbergen zal volgens plan in augustus van dit jaar van start gaan. De vergunning is vers van de pers. De microbrouwerij houdt het kleinschalig en mikt op een jaarproductie van 10.000 hectoliter bier. Hierop moeten we nog wel even wachten. In de tweede helft van 2020 zullen de eerste bierflessen gevuld worden met het bier van de abdij.

Al het goede laat op zich wachten

Ook voor het bier van Grimbergen geldt: al het goede laat op zich wachten. In dit geval maar liefst vier jaar. Lang? Ach, de whiskyliefhebber zal het door de vingers zien. Een goede whisky laat minimaal drie maar vaak vele malen langer op zich wachten. In ieder geval, vier jaar dus.
Pater Karel, initiatiefnemer, legt uit: “Op de plaats waar ooit de brouwerij heeft gestaan, gaan we de nieuwe brouwerij onderbrengen.”  Aan het einde van de 18e eeuw werd de abdij gesloten tijdens de Franse revolutie. Daarmee kwam de bierproductie destijds ook ten einde.

Naast Pater Karel liggen ook de grotere bierbrouwers Carlsberg en Alken-Maes aan de grondslag van de nieuwe bierproductie bij Grimbergen. Alken-Maes is de brouwer van de bestaande Grimbergen-bieren te Alken. Het bedrijf heeft de rechten ook de Grimbergen-verkoop in België. Wereldwijd, buiten België, wordt het bier door Carlsberg aan de man gebracht. Carlsbergen brouwt haar deel van het Grimbergen-bier in Frankrijk. In de plek waar het allemaal begon en nu opnieuw gaat beginnen, de Norbertijnenabdij van Grimbergen, zullen tussen de vijf en tien man gaan werken. Pater Karel is de enige Norbertijn die in de brouwerij actief zal zijn.

De bieren zullen lokaal in de streek rondom de abdij te koop zijn, maar ook via landelijke verkooppunten. In Grimbergen zullen limited editions gebrouwen gaan worden. Dus bierliefhebbers houdt het in je achterhoofd: Halverwege 2020 op zoek naar een kratje Grimbergen, maar dan de échte.

grimbergen bieren
Grimbergen bier zoals we het nu kennen.
Previous ArticleNext Article