Zes Nederlandse whisky distilleerderijen op een rijtje

frysk hynder

Waar wordt in Nederland whisky gedistilleerd? Wij zijn zeker geen Schotland als het om whisky gaat, maar er zijn toch nog wel een aantal Nederlandse whisky distilleerderijen te vinden. Een paar bekende, maar ook een aantal minder bekende whisky producenten. We stellen graag Nederlandse distilleerderijen aan je voor, waar single malt whisky wordt gemaakt.

Kampen drinks

Kampen drinks is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de enige Zeeuwse whisky. Een likeurfabriek, graanbranderij en mouterij die een zeer divers aantal dranken produceert. Meindert Kampen, oprichter van het bedrijf, bracht in 2013 zijn eerste whisky genaamd ‘Eylandt Legend’ op de markt. Van die editie waren alle 430 liters binnen korte tijd uitverkocht. Sindsdien zijn er door de Zeeuwse distilleerderij meerdere whisky’s gemaakt, maar nooit ouder dan drie jaar. Het aantal jaren dat een whisky in een vat moet hebben gelegen om whisky genoemd te mogen worden. Het is momenteel niet eenvoudig om aan een flesje Eylandt Legend te komen. Maar wie goed zoekt, maakt nog kans.

Us Heit distilleerderij

In Friesland vind je in het plaatsje Bolsward de Us Heit distilleerderij. Hier wordt Frysk Hynder single malt whisky gemaakt. Toch wel één van de bekendere whisky distilleerderijen van Nederland. Via de webshop van Frysk Hynder kun je van deze Friese whisky op het moment twee soorten whisky kopen die in een fles gebotteld zijn, of je gaat voor het 12 liter vaatje. De prijzen zijn best schappelijk.

Zuidam Distillers

In Baarle-Nassau is Zuidam Distillers gevestigd dat Millstone op de markt brengt. Het familiebedrijf bestaat al langere tijd en hierdoor is Zuidam Distillers in staat om een wat breder aanbod aan whisky op de markt te brengen, welke ook ouder zijn. Er is in Nederland altijd wel een ruim aanbod van de Millstone whisky’s te vinden.

De Ijsvogel

Graanbranderij de Ijsvogel bestaat sinds 1993. Tegen de Duitse grens in Noord-Limburg wordt in het plaatsje Arcen sinds 2012 whisky gemaakt. Sindsdien werden een aantal 3 en 4-jarige whisky’s gedistilleerd. Momenteel kun je onder andere via de webshop van de Ijsvogel een flesje Ijsvogel whisky kopen.

Kalkwijck Distillers

Kalkwijck Distillers maakt een variëteit aan sterke dranken waaronder whisky. In 2018 komt de 3e batch uit van Eastmoor whisky. Eastmoor betekent letterlijk oostelijk veen, vernoemd naar de karakteristieken omgeving waar de whisky wordt gedistilleerd: het oosten van Overijssel. Je kunt via de website van Kalkwijck Distillers op de hoogte blijven van de derde batch van Eastmore whisky.

Stokerij Sculte

Stokerij Sculte staat bekend om de Twentse Whisky.  De whisky wordt gedistileerd in Oostmarsun in Noord-Twente en wordt gelagerd op Twents eikenhout dat meer dan 200 jaar oud is, zo is terug te lezen op de website van Stokerij Sculte. Dit moet de whisky een geheel eigen smaak geven. De whisky is, waarschijnlijk vooral in de regio, bijzonder populair en de batches zijn snel uitverkocht. Momenteel kun je je inschrijven voor een fles uit de 5e botteling die in 2019 in de fles moet gaan.

Whisky reis maken?

Ben jij groot fan van Schotse whisky? Dan zijn er nog vele Schotse distilleerderijen. Op de Nederlandse markt zijn de meeste allemaal te koop. Maar wij willen de liefhebbers ook zeker het advies geven om eens een whisky reis naar Schotland te maken.

Previous ArticleNext Article