De oudste whisky ter wereld: Glenavon Special Liqueur Whisky

Glenavon Special Liqueur Whisky

Wat is de oudste whisky ter wereld. Whiskydrinkers weten het, de tijd dat een whisky in het vat heeft gelegen is van grote invloed op de smaak. Whisky moet sowieso minimaal drie jaar in het vat hebben gelegen voor dat het officieel whisky mag heten. Je snapt dat de leeftijd van whisky niet alleen van invloed is op de smaak en dus de kwaliteit. De prijs van whisky stijgt vaak ook met de jaren dat de drank in het vat ligt.

Whisky’s die lang in het vat hebben gelegen zijn vaak ouder dan flessen die minder lang op het vat hebben gelegen. Maar een whisky die maar een paar jaar op het vat heeft gelegen kan natuurlijk ook oud zijn. Wanneer hij heel lang geleden gedistilleerd is.

De oudste whisky: Glenavon Special Liquer Whisky

Wat is dan de oudste whisky? Daarmee bedoelen we dus, de whisky die het langst geleden gemaakt is. Door Guiness World Records (voorheen: The Guinness Book of Records) wordt de Glenavond Special Liquer Whisky benoemt als de oudste fles whisky ter wereld. Men denkt dat deze fles, want we hebben het over slechts één fles, zo’n 160 jaar geleden gebotteld is. Men denkt dat de fles gebotteld is tussen 1851 en 1858. Hoe lang de fles op het vat heeft gelegen is niet bekend.

De fles is afkomstig van de Glenavon distilleerderij in Banffshire, Schotland. De kenners weten dat het uiteraard Schotland is, anders zou whisky met een ‘e’ geschreven worden, whiskey in dat geval. Hij heeft het rare formaat van 400 ml.

De fles was jarenlang in handen van een Ierse familie. In 2006 werd hij echter geveild bij Bonhams auction house in Londen. Toen de veilingmeester met zijn hamer sloeg was het hoogste bod maar liefst 14.850 Engelse pond, de fles is nu in handen van een aan anonieme koper. Als hij nog niet op is. Zo wel hopen we dat de whisky gesmaakt heeft. Want een slokje van de oudste fles ter wereld is dan zo’n € 320,- waard!

Oudste whisky’s (maar dan het langst in het vat)

Als we whiskyleeftijd ophangen aan het aantal jaren dat een whisky in het vat heeft gelegen dan is onafhankelijke bottelaar Gordon & Macphail de single malt specialist die de oudste whisky’s op de markt heeft gebracht. Let op, dit is dus geen distilleerderij. Een bottelaar koopt vaten bij een distilleerderij om deze vervolgens zelf jarenlang te bewaren en op een bepaald moment in de fles te stoppen (bottelen).

Mortlach 70 year old Speyside

Mortlach 70
De Mortlach 70 year old Speyside whisky werd in 2010 op de markt gebracht door Gordon & Macphail. De whisky is dus in eerste instantie gedistilleerd door Mortlach. In 1938 werd de whisky door John Urquhart, de toenmalige eigenaar van Gordon & Macphail, op een sherry vat van Spaans eiken gelegd.  Ze werden in 2010 verkocht, er waren 54 decanters in de vorm van een traan. De decanters, met een prijs van zo’n € 8.500,- per stuk, waren binnen twee weken uitverkocht. Voor zo’n € 2.150 ,- waren ook nog 162 kleinere flessen te koop.

Glenlivet 1940 70 year old

Glenlivet 1940 70 year old
Een jaar later bracht Gordon & Macphail nog een serie 70-jarie whisky’s uit. Ditmaal van Glenlivet en gebotteld in 1940. De eerste batch bestond uit 100 flessen die te koop waren voor ongeveer € 15.000 per stuk. Het was weer John Urquhart die deze whisky in 1940 in een first fill sherry vat legde. In 2012 werd nog een tweede deel van dit vat gebotteld.

Benieuwd naar de duurste whisky die ooit verkocht is? Lees dan ons artikel over de duurste whisky. En bekijk whisky’s die voor enorme bedragen verkocht zijn.

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *