Rauwe cacao: hoe gezond is het?

Rauwe cacao krijgt steeds meer de reputatie dat het erg gezond is. Om dezelfde reden geloven we maar al te graag dat (pure) chocolade ook gezond is. Hoe gezond is rauwe cacao nou precies? We nemen het onder de loep.

Rauwe cacao: lekker?

Cacao is een belangrijk onderdeel van chocolade. Daarom hebben veel mensen het idee dat rauwe cacao lekker is. Lekker en dan ook nog eens gezond, het lijkt een gouden vondst. Maar chocolade bevat meer dan alleen cacao. Juist die extra stoffen maken van cacao de lekkernij genaamd chocolade. Denk aan suikers en vetten. Rauwe cacao is geen chocolade en het smaakt zeker niet zo lekker, vinden de meesten. Onverhitte cacaoproducten smaken veel minder lekker. Ze zijn heel wat bitterder dan de gemiddelde chocoladereep.

Niet zo lekker, wel gezond

Rauwe cacao mag dan misschien niet zo lekker zijn als chocolade, het is wel volgens kenners wel erg gezond. Het bevat veel goede voedingsstoffen, die overigens verloren gaan wanneer je cacao verhit. Een aantal van deze voedingsstoffen:

  • anti-oxidanten
  • mineralen als chroom, ijzer, magnesium en zink
  • omega-6 vetzuren
  • vitamines

Stimulerende stoffen

Een ander leuk detail: rauwe cacao bevat ook stoffen met een stimulerende werking. Theobromine en cafeïne. Het wordt om die reden ook wel gebruikt als partydrug, al is het niet te vergelijken met harddrugs.

Een betere stemming en minder stress

De voedingsstoffen in rauwe cacao hebben om diverse redenen een positieve invloed op de gezondheid. Maar dat niet alleen. Ze zorgen ook voor minder stress! Spieren ontspannen meer. Er wordt ook gezegd dat rauwe cacao zelfs een licht anti depressivum is.

Cacao bevat tryptofaan, een stof die van nature vrolijk maakt. Andere etenswaren waar tryptofaan trouwens ook in zit zijn bananen, avocado’s en pecannoten.

Ben je niet overtuigd? Rauwe cacao schijnt ook lustopwekkend te zijn. Dus mocht het niks zijn kun je het altijd nog in de keuken laten liggen voor je partner.

Niet voor iedereen geschikt

Zoals met zoveel in het leven geldt ook voor cacao: geniet met mate. Hoewel het een stuk bitterder is dan echte chocolade vinden veel mensen het wel lekker. Dus gebruik het gerust als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Dan heeft het veel goede eigenschappen.

Maar rauwe cacao is niet voor iedereen gezond. Er zijn mensen die er bijvoorbeeld pijn in hun buik van krijgen of misselijk van worden. Ook andere bijwerkingen zijn bekend. Zeker wanneer je PDS, een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes hebt is het verstandig om een specialist te raadplegen. Ook wanneer je andere ziektes hebt die vragen om alertheid bij je voeding. Voor anderen geldt: probeer het eens en ervaar rauwe cacao zelf.

 

 

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *