Wanneer is Tesla opgericht?

Tesla, Inc was voorheen Tesla Motors en is een Amerikaanse autofabrikant van moderne elektrische auto’s. Tesla is in 2003 opgericht door een groep wijze ingenieurs. Dit waren de Amerikaanse ondernemers Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Tesla is vernoemd naar de Servische Amerikaanse uitvinder Nikola Tesla. Samen wilden ze bewijzen dat elektrisch rijden eigenlijk niet verschillend of anders hoeft te zijn dan de gewone brandstofauto’s. Waarbij ze ernaar streven dat de eigenschappen als snelheid en afstand zoveel mogelijk gelijk moeten zijn of misschien van de Tesla nog wel beter. Het doel wat ze voor ogen hadden is om de elektrisch auto’s zelfs beter, sneller en leuker te maken dan benzine- en diesel auto’s. Naast de elektrische auto’s werkt Tesla ook aan de ontwikkeling voor het opwekken en opslaan van energie.

Er zijn veel verschillende modellen ontwikkeld als:

Tesla Roadster
Tesla Model S
Tesla Model X
Tesla Model Y
Tesla Model 3
Tesla Semi vrachtwagen

Tesla modellen SX3Semi-Family - Manisfaction

De visie van Tesla

Tesla’s visie is dat we zo snel en zoveel mogelijk gebruik moeten maken met de fossielen brandstoffen om zo de CO2-te verminderen. Financiering voor het bedrijf werd verkregen uit verschillende bronnen, met name PayPal-mede-oprichter Elon Musk, die meer dan $ 30 miljoen bijdroeg aan de nieuwe onderneming en vanaf 2004 als voorzitter van het bedrijf diende. Toen de crisis aanbrak in 2008 vond Musk dat het tijd werd dat hij maar eens kapitein moest gaan spelen. Wat hij nog steeds doet tot op het heden.

Tesla Wordmark Red-Manisfaction

Welke Tesla modellen zijn er allemaal?

Tesla produceerde als eerste de Tesla Roadster wat meer als sportwagen gezien werd. Binnen een korte tijd waren er ruim 2500 verkocht in meer dan 30 verschillende landen. Tesla kwam daarna met de Model S, een unieke sedan versie. Even later in 2012 kwam de eerste Tesla SUV op de markt en dat werd de Model X. Tesla verkocht niet alleen auto’s maar Tesla verkocht ook de elektrische aandrijfsystemen die ze gebouwd hadden voor de Tesla.

Tesla Roadster

Het eerste model van Tesla was dus de Tesla Roadster. Deze is vanaf 2008 toen hij op de markt kwam continu door ontwikkeld tot een echt sportwagen. Tesla beweerd zelfs de snelste sportwagen te maken die ooit op de weg heeft gereden. Deze vernieuwde Tesla Roadster wordt verwacht in 2020.

Tesla Roadster voorkant - Manisfaction

Update 2020

De Tesla Roadster is een volledig elektrische, op batterijen werkende sportwagen met vier zitplaatsen, gemaakt door Tesla. Tesla beweerd dat dit nieuwe 2020 model van 0 tot 100km/u gaat in 1,9 seconden. Dit zal dan sneller zijn dan elke andere straatlegale productieauto tot nu toe. Deze Roadster is dus de grote en snellere broer van Tesla’s eerste Roadster in 2008.

Tesla Roadster_Closeup - Manisfaction

Tesla model S

De model S kwam al snel daarna de fabriek uitgerold een meer zakelijk en groter model. Dit is de eerste sedan versie die Tesla op de markt zet. Hiermee hebben ze de zakelijke markt behoorlijk veroverd, zeker omdat elektrisch rijden ook nog eens een gunstige bijtelling betekende op je leasebedrag. Met de Roadster had Tesla maar een klein deel van de automarkt veroverd, maar met de Model S werd dat wel degelijk anders. Deze volledig elektrische luxeauto is absoluut bewijs dat benzinemotoren niet de enige manier zijn waarop mensen zich kunnen en hoeven te verplaatsen.

Tesla Model S wit manisfaction

Update 2019

Ook dit Model heeft wat wijzigingen gekregen in 2019. De 2019 Tesla Model S is ofwel efficiënt en woest, met de best presterende versie die in 2,4-seconden van 0 tot 100 km/u kan. Hiervoor is alleen wel een kleine ontgrendeling nodig van $15.000 waarmee de acceleratietijd dus van 0 tot 100km/u in 3 seconde verlaagt wordt naar 2,4 seconden. De Model S is misschien niet zo luxe als je zou verwachten voor die prijs, maar liefhebbers betalen voor de technologie in plaats van echte luxe. Tesla biedt natuurlijk veel technologie, waaronder een semi-autonome rijmodus, een rij-functie op afstand, het grootste infotainmentscherm scherm die is verwerkt in een auto.

Wijzigingen aan het model

Tesla heeft verder de 2019 Model S-line-up gewijzigd. De 75D, 100D en P100D zijn verdwenen als type Model S en in plaats daarvan zijn de modellen Standard, Long Range en Performance in het leven geroepen. De standaard Model S instapwagen wordt geleverd met een batterij die een rijbereik van ongeveer 270 km heeft, maar wees gerust want als je kiest voor het Long Range-model, wordt het bereik al snel vergroot tot 335 km.

Tesla model X

De Tesla Model X is geïntroduceerd in 2015 en wordt nog wel steeds door ontwikkeld. Er is weinig veranderd voor het modeljaar 2018. Het beschikbare Autopilot-systeem vereist nu alleen dat bestuurders meer aandacht besteden aan het rijden. Er worden drie Model X-versies aangeboden, met verschillende batterijcapaciteiten en daardoor ook een groter bereik. Elke versie wordt aangedreven door dubbele elektromotoren (één voor elke as), die alle vier de wielen aandrijft.

Tesla Model X bergen - Manisfaction

De oude types 75D en 100D

Het 75D-model bevat een 75 kilowattuur (kWh) -accu, met een bereik van 380 km en die gaat van 0 tot 100 km/u in 4,9 seconden. De 100D-versie wordt geüpgraded naar een 100-kWh batterijpakket, wat een bereik van 475 km en van 0 tot 100 km/u gaat in 4,7 seconden. De aanzienlijk duurdere P100D-prestatiemodel heeft ook een 100-kWh batterijpakket, maar krijgt wel een krachtigere elektrische motor. Het bereik van deze laatste wordt geschat op 465km, terwijl hij mega snel is en in 2,9 seconden van 0 tot 100km/u gaat.

Eigenschappen van de Model X

Het bereik varieert en is zeer afhankelijk van de (weer)omstandigheden, maar elk van de drie moet meer dan 320km kunnen afleggen voordat hij moet worden opgeladen. De P-versie biedt ook belangrijke upgrades voor zijn elektronische systemen.Vierwielaandrijving is standaard. De Model X  kan worden samengesteld met meerdere zitplaatsen worden geleverd namelijk voor vijf, zes of zeven passagiers. Verder bevat de Model X Falcon Wing-deuren die wel erg opvallen en toch wel degelijk anders zijn dan de normale deuren. De meeste liefhebbers bewonderen dit innovatieve ontwerp wel en vinden het prachtig om mee te showen en te pronken. Verder is het de Veiligste Tesla ooit en kwam hij goed uit de verschillende botstesten die er mee zijn gedaan (National Highway Traffic Safety Administration). Een achteruitkijkcamera en een dozijn aan airbags zitten er standaard in. Verder zitten er ook nog geavanceerde veiligheidsfuncties in als actieve rijstrookcontrole, dodehoekbewaking en automatisch noodremmen. Met het Autopilot-systeem van Tesla kan de auto in wezen a helemaal zelf rijden. Dit is wel alleen onder bepaalde omstandigheden op goed gemarkeerde wegen.

Tesla model X Kustlijn - Manisfaction

Tesla model Y

Tesla beweert ook bij dit model dat het de meest veiligste in zijn klasse is. De hele ruime kreukelzones zorgen voor een optimale veiligheid. Door het lage zwaartepunt en de enorme harde stalen carrosserie constructie is deze Tesla niet kapot te krijgen. (Volgens Tesla)

Prijsindicatie

De Tesla Model Y is was destijds de vierde Tesla in het assortiment van Tesla en is niet zo’n hit geworden als de andere Tesla’s. Dit kan ook te m,aken hebben met de prijs. De instapper dus helemaal kaal zonder extra’s kun je al rond de €55.000 kopen ofwel bestellen. Er is ook nog een wel een sterkere versie met meer batterijen en dus ook een groter bereik. Alleen voor deze Long Range modellen van de Tesla Model Y inclusief een flinke upgrade van de motor betaal je al snel ongeveer  €70.000.

Snelheid De Tesla Model Y Long Range

Het geschatte maximale vermogen van de Tesla Model Y Long Range is 287 pk. Daarmee gaat deze Tesla van 0 naar 100 km/u in 5.8 seconde gehaald. De topsnelheid is 209 km/u.

Tesla Model Y Wit - Manisfaction

Snelheid De Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Het maximale vermogen van de Tesla Model Y Long Range Dual Motor is net iets meer als de standaard Long Range model  en zit op ongeveer 351 pk. Deze Tesla gaat van 0 naar 100 km/u in 5.1 seconden. De topsnelheid is 217 km/u. Niet veel sneller dan het instapmodel, maar mocht je snelheid nu echt belangrijk vinden dan moet je toch echt voor de Performance gaan.

Snelheid De Tesla Model Y Long Range Performance

Het vermogen van de Tesla Model Y Long Range Performance is ruim 462 pk.  Deze mega snelle versie van de Tesla Model Y gaat van 0 naar 100 km/u in 3.7 seconden. De topsnelheid  van deze snelle versie is 241 km/u.

Tesla model 3

Een zeer populair nieuw model wat pas recentelijk op de markt is gekomen is de Tesla Model 3. Dit Model zorgt ervoor dat nu al bijvoorbeeld de BMW 3 serie eigenaren massaal hun BMW inwisselen voor de Tesla Model 3. Dit komt ook omdat dit model zeer betaalbaar is en daardoor een makkelijke en snelle stap is naar het elektrische rijden.

Tesla Model 3 Performance - Manisfaction

Hoe zit het met de upgrades?

Tesla kondigt met regelmaat aan dat ze weer een paar extra firmware-upgrades implementeren voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Deze upgrades hebben impact op de verschillende onderdelen. Zo vergroten ze het bereik van bijvoorbeeld de Long Range Model 3 tot 525km, wordt de topsnelheid van de Model 3 Performance verhoogd tot 260 km/u en krijgen alle Model 3 modellen gemiddeld ongeveer 5% meer vermogen.

Tesla Model 3 - rood - Manisfaction

Tesla vrachtwagen

Naast alle verschillende Tesla’s voor de consumentenmarkt bedacht Tesla ook maar even te komen met een Tesla vrachtwagen, de Tesla Semi. Dit is natuurlijk wel een grote uitdaging om een Tesla vrachtwagen net zo groot en sterk te maken als de huidige vrachtwagens. Dit is toch een aardige concurrentie als je kijkt naar de ontwikkeling van DAF trucks bijvoorbeeld.

Klein prijsje?

Maar ben je als bedrijf geïnteresseerd dan kun je wel diep in de buidel tasten. Je kan de Tesla Semi reserveren vanaf 17.000 euro. Natuurlijk kon je destijds in maart 2019 ook direct eigenaar worden van een dergelijke elektrische vrachtwagen door direct 170.000 euro af te tikken voor de ‘Founders-serie’. Wanneer je de vrachtwagen besteld moet deze natuurlijk ook nog rijklaar gemaakt worden. De prijzen van meest simpel tot meest uitgebreide versie schommelen ongeveer tussen de €125.000 en de €175.000. Nederland was een van de vier landen waar je de Tesla Semi kon reserveren. Naast Nederland kan het ook in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Tesla in een raket?

Een Tesla Roadster van de eerste generatie werd ruim anderhalf jaar geleden in het heelal geschoten als testballast voor de Falcon Heavy-raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elan Musk. Ook hadden ze op de radio permanent het nummer Space Oddity van David Bowie aangezet. Het begon de Tesla aan een ruimtereis met onbekende bestemming. Mocht je nog wat feitjes willen weten over de Roadster die daar ergens rond zweeft dan kun je ook eens kijken op whereisroadster.com. Hier kun je bijvoorbeeld zien dat de Tesla op het moment van schrijven:

  • 331,668,556 km van de aarde weg is
  • een actuele snelheid heeft van 20,383 km/u
  • als de batterij nog steeds werkte, heeft Starman 176.070 keer geluisterd naar Space Oddity in het ene oor
  • en naar Is er leven op Mars 237.246 keer in zijn andere oor.
  • het  1 jaar, 9 maanden, 10 dagen, 1 uur, 55 minuten en 44 seconden geleden is sinds de lancering.
  • Verder duurt het tot ongeveer  2047 voordat ie weer in de buurt van aarde is.

Het blijft niet alleen bij deze Tesla Roadster die in een Raket de ruimte in is gelanceerd. Musk en zijn mensen werken namelijk al weer door aan een nog grotere opvolger: de Big Fucking Rocket (BFR). Deze wordt zelfs zo groot dat deze uiteindelijk ook mensen naar Mars zou moeten kunnen brengen. Elke raket zou honderd passagiers plus vracht moeten kunnen vervoeren voor een tarief van ongeveer $200.000 dollar per persoon.

Wat betekent het Tesla Logo?

Het Tesla logo is niet alleen de “T” van Tesla, maar heeft ook nog een andere betekenis. Het logo ziet er namelijk ook uit als een doorsnede van de elektromotor die Nikola Tesla had uitgevonden. Om precies te zijn verwijst het terug naar het originele 3-fase motorontwerp van Nikola Tesla. De “T” vertegenwoordigt een van de polen van de rotor van een elektromotor, het gebogen bit erboven vertegenwoordigt een gedeelte van de stator. De stator is het stilstaand gedeelte van een elektromotor of generator.

Tesla T-Logo Red-Manisfaction

Tesla fabriek in Tilburg

In Tilburg heeft Tesla een kleine loods van circa 45.000 m2 tot haar beschikking. Hier test Tesla al hun elektrische sedans en SUV’s om deze ook nog te assembleren. Hier kun je niet zomaar naar binnen lopen omdat deze zwaar beveiligd is en je echt met hoge uitzondering en uitnodiging daar een rondje kan gaan lopen.

Hoeveel Tesla’s worden er gemaakt?

Je gelooft het bijna niet maar in Tilburg rollen er dagelijks 90 wagens de fabriek uit. Dit betekent zo’n 20.000 Tesla’s per jaar.  Je zou dan zeggen dat dit genoeg is voor de vraag die er is, maar dat is zeker niet zo. Mocht je nu een nieuwe Tesla willen aanschaffen dan mag je gewoon netjes achter in de rij aansluiten en minimaal 9 tot 12 maanden wachten afhankelijk van het Tesla model die je wilt bestellen. Om al deze Tesla’s de fabriek uit te laten rollen werken er nu meer dan 200 mensen in de Tesla fabriek in Tilburg.

Moet je een Tesla elke dag opladen?

Dat je een Tesla moet opladen is vanzelfsprekend, maar wist je bijvoorbeeld dat als je niet alle power nodig hebt van een Tesla het beter is om de max lading in te stellen op 90% of minder? Het is voor de Tesla ofwel voor de accu’s beter om deze lager in te stellen als je het maximale bereik toch niet nodig hebt. Tips die Tesla zelf geeft is om de batterij pas op te laden als deze bijvoorbeeld onder de 80% komt.

Tesla S&X Supercharger - Manisfaction

Wat kost het opladen van een Tesla?

Uitgaande van thuisladen van een 74 kWh Tesla kost een volle tank je dus 0,20 euro maal 75 kWh, oftewel 15 euro. Hoe ver je met zo’n volle tank komt ligt aan de Tesla die je hebt. Een Tesla Model S 75D komt met een tanklading van 15 euro zo’n 416 kilometer ver. Dit is dus een stuk goedkoper dan een volle tank diesel of bezine waar je al snel tussen de €60 en €80 kwijt bent bij een volle tank. Uiteraard kun je daar wel iets verder mee rijden zo ongeveer 600 tot 900 km bij een volle tank. Om bijvoorbeeld nogmaals maar even de vergelijking te maken met de normale brandstof auto’s, als je een benzineauto hebt die 1 op 20 rijdt, dan kom je met 15 euro ongeveer 200 kilometer ver. In een zuinige diesel auto (1 op 30) kom je voor 15 euro ongeveer 346 kilometer ver.