Whisky Woensdag: Top 5 whisky films

Het is weer whisky woensdag en vandaag zoomen we eens in op de verschillende whisky films die er allemaal zijn. Nu zijn er natuurlijk zat van films waar er whisky in gedronken wordt, maar niet zo heel veel films die echt over Whisky gaan. We hebben er in ieder geval een paar gevonden. We hebben ze nog niet allemaal zelf gezien, maar daar gaat zeker verandering in komen.

1) The Angels’ share (2012)

The Angel’s Share is denk ik wel de meest bekendste voor iedereen. De film gaat over een jongen, Robbie, die uit een verkeerd milieu komt. Heel zijn leven hoort hij al dat hij er niks van zal bakken. Hij groeit op in de straten van Glasgow, waar hij al snel het criminele pad op gaat. Hierdoor komt hij alleen maar meer en meer in de problemen. Hij maakt veel schulden, loopt de gevangenis in en uit en heeft daarnaast ook nog even zijn vriendin zwanger gemaakt. Tijdens zijn taakstraffen en in de gevangenis ontmoet Robbie nog een paar andere gasten en samen hebben ze het briljante plan om een grote hoeveelheid whisky te stelen. Deze moet je gezien hebben en is vooral een aanrader om te kijken met je maten en een paar heerlijke drams op tafel.

2) Lawless (2012)

Het lijkt net of 2012 het jaar van de Whisky films was. De film Lawless gaat over een beruchte bende: de Bondurant Boys. Zij staan er om bekend dat ze drank smokkelen door Franklin County tijdens en na de drooglegging. De bende bestaat uit de drie broers. Allemaal zijn ze net even anders, maar hebben ze toch wel één droom, een welvarend leven hebben door een goed runnend bedrijf op te zetten. Forrest is de oudste en een stoere en volmaakte zakenman. Howard de middelste broer, is een grote man die veel ergere dingen heeft gezien tijdens de Grote Oorlog en daardoor heel gedreven is. Jack is de jongste en heeft een voorliefde voor luxe, en droomt er van om Franklin County te verlaten. Deze drie broers proberen dus een bedrijf te runnen en ondertussen worden ze door meerdere mensen en organisaties opgejaagd. Dit brengt veel spanningen met zich mee, maar ondertussen worden ze ook nog eens verliefd en vechten ze om hun hoofd boven water te houden. Daarnaast gebeuren nog veel meer erge dingen, ze zien hun familie sterven, het bedrijf van hun vader mislukken en de wereld ten onder gaan. Dit komt dan vooral door de depressie en de droogte. Genoeg omstandigheden voor een misdaadfilm. We hebben deze film nog niet gezien, maar zijn wel nieuwsgierig.

3) Whisky Galore (2016)

De film Whisky Galore is gebaseerd op een echte gebeurtenis. Dit maakt de film nog interessanter. De meeste Schotse whisky liefhebbers hebben verhaal al gehoord en worden hier mee opgevoed. Wat er namelijk gebeurde is dat er in 1941 tijdens een storm het vrachtschip de SS Politicus afbrak van het eiland Eriskay in de Buiten-Hebriden voor de westkust van Schotland. De lading van dit schip was maar liefst 50.000 flessen Schotse whisky. Omdat het oorlogstijd was, hadden de nabijgelegen Schotse eilandbewoners van Todday een tekort aan whisky en gingen ze verder met het ‘redden’ van de whiskylading van het vernielde schip. Geen gekke beslissing als je het ons vraagt. Dit leidde tot een kat en muis spel met de overheden.

4) Whisky (2004)

Het jonge Uruguayse duo Rebella en Stoll die de film gemaakt hebben, hebben ook wel eens een Tiger Award gewonnen op het Rotterdamse film festival. Nu hebben ze dat weer geprobeerd met de film Whisky, maar dat was helaas niet gelukt. Deze volwassen tragikomedie Whisky  gaat over een eigenaar van een sokkenfabriek die een schijnhuwelijk aangaat met zijn secretaresse om zijn succesvolle broer, die een paar dagen op bezoek komt, te imponeren. Dit gaat allemaal tergend langzaam en gebeurt allemaal met heel veel herhalingen. Helaas heeft de regisseur Juan Pablo Rebella in 2006 zelfmoord gepleegd, dus zullen er helaas geen nieuwe films meer komen van dit succesvolle duo. De film is niet helemaal ons ding, maar goed als je een keer wat anders wilt zien kun je deze gaan kijken.

5) Documentary ‘The Netherlands, country of Whisky’ (2014)

Nederland, Land van Whisky is de titel van deze documentaire die de filmmaker en whisky-liefhebber Gwen Jansen heeft gemaakt over de opmerkelijke en unieke whiskycultuur in Nederland. De documentaire was te zien zijn tijdens het Spirit of Speyside Whiskey Festival. De nieuwe editie van dit whisky festival staat gepland van 2 mei t/m 6 mei 2019. Omdat Gwen Jansen drie jaar in de whiskywereld heeft gefilmd is er ook besloten om 50 minuten extra filmmateriaal op de dvd en Blu-Ray onder te verdelen in verschillende korte films voor de aanvullende inhoud:

De productie van whisky
Tips voor de beginnende whiskydrinker
Hoe het begon in Nederland
Onafhankelijke bottelaars
Nederlandse whiskyproducenten
Investeren in whisky
Caskmanagement
etc…

The Netherlands, land of whisky film
Bron: https:\/\/www.nederlandwhiskyland.nl/en/home.html

Je kan deze documentaire nog steeds kopen via de website Nederland Whiksyland

Kennen jullie nog leuke ofwel oude whisky films?

 

Previous ArticleNext Article