Zeer exclusieve whisky-collectie wordt geveild

whisky glas en fles

Whisky is populair. Niet alleen om te drinken, maar ook om in te beleggen. Dat er veel geldt in de whiskywereld omgaat zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort weer blijken. Op vrijdag 27 september gaat de duurste whisky-collectie ter wereld onder de hamer. De collectie genaamd ‘The Ultimate Whisky Collection’ wordt geveild door veilinghuis Sotheby’s. Experts denken dat de collectie ongeveer 4,8 miljoen dollar gaat opleveren.

Collectie verzameld door één persoon

Geen investeringsmaatschappij die whisky’s opkoopt, slechts één enthousiaste verzamelaar. Een enthousiaste en kapitaalkrachtige verzamelaar. Twintig jaar kostte het om de collectie bij elkaar te krijgen. Het gaat om 467 flessen en 9 vaten. Alleen 178 flessen uit de Macallan Fine and Rare-serie zouden samen al zo’n 2,7 miljoen dollar waard zijn. De duurste fles uit de collectie is een Macallan van 60 jaar oud. Deze is afkomstig een beroemd vat waar  nog slechts veertien flessen van over zijn. De waarde van deze fles alleen al is ongeveer een half miljoen dollar. Dit is overigens niet de duurste whisky ter wereld.

Duurste whisky ‘s

De collectie die geveild wordt bevat dure whisky’s. Naast de flessen uit de Macallan Fine and Rare-serie bevat de collectie bijvoorbeeld een fles Springbank van 50 jaar oud, gebotteld in 1919 en een 54 jaar oude Bowmore uit 1957.  De 50 jarige Springbank, die tussen de 120 en 170 duizend euro moet opbrengen, stond ooit bekend als de duurste whisky ter wereld. Maar momenteel is de status van duurste whisky ter wereld aan een andere whisky vergeven welke voor een topbedrag geveild wordt op een veiling.

Veilinghuis Sotheby’s

Sotheby’s is het oudste veilinghuis ter wereld. In 1744 organiseerde het bedrijf haar eerste veiling. Dit gebeurde vanuit Londen en de roots van het bedrijf liggen dus in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag de dag heeft Sotheby’s een kleine 100 kantoren, verspreid over 40 landen. In londen en New York staan de kantoren met de meeste status. Ook in Amsterdam heeft het veilinghuis een vestiging. Alleen het veilinghuis Christie’s heeft een hogere omzet dan Sotheby’s.

Het veilinghuis is erg blij dat zij de collectie mogen veilen. Op hun website kun je teruglezen wat de eigenaar over de whiskyveiling zegt.

Veiling The Ultimate Whisky Collection

logo veilinghuis sotheby's

Veilinghuis: Sotheby’s
Locatie: Londen
Datum: 24 oktober
Tijdstip: 10:00 AM BST
Meer informatie: website Sotheby’s

Previous ArticleNext Article