Wat betekent plata o plomo?

pistool

Plata o plomo is een uitspraak van de bekende Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Escobar, die in de jaren ’80 en ’90 een groot drugsimperium opbouwde gebruikte deze uitspraak wanneer hij mensen wilde overtuigen iets voor hem te doen. De uitdrukking is Spaans en de letterlijke betekenis van plata o plomo is zilver of lood.  Hiermee bedoelde hij dat je kon kiezen. Of je accepteerde geld om de wensen van Escobar uit te voeren, of je werd vermoord. Zilver duid op het geld, lood op de kogel. Meestal sloeg deze uitspraak dan ook op mensen die smeergeld moesten accepteren, politici of handhavers van de wet.

Pablo Escobar
Pablo Escobar na een arrestatie. Hij kan er nog om lachen, waarschijnlijk vertrouwend op zijn plata o plomo.

Deze werkwijze van Escobar heeft hem goed in het zadel geholpen. Hij werd schatrijk van de cocaïnehandel en kon lange tijd redelijk ongehinderd zijn gang gaan. Maar uiteindelijk werd ‘plomo’ ook voor hem realiteit. Tijdens zijn arrestatie op 2 december 1993 werd hij doodgeschoten. Er gaan verhalen dat, terwijl in elkaar zakte, hij zichzelf nog door het hoofd schoot.

Maffia series

Vind jij Pablo Escobar interessant, dan ben je misschien ook wel een liefhebber van Maffia-series. Bekijk dan eens ons artikel over Maffia-series op Netflix. Wie weet kunnen we je nog helpen aan een leuke Netflix-serie die je nog niet hebt gezien.

Previous ArticleNext Article