Wat heb je nodig voor een geslaagde winter BBQ?

winter BBQ

Wil je thuis een winter BBQ organiseren en doe je dit voor het eerst? Dan ben je misschien op zoek naar wat nuttige tips. Die geven wij je graag. In de winter kan je zeker ook barbecueën, de omstandigheden zijn alleen iets anders. Maar dat maakt het juist leuk! Iedere week zul je het niet doen in de winter, maar een winter BBQ kan zeker garant staan voor een topavond!

Voorbereiden op een winter BBQ

Een goede BBQ vergt een goede voorbereiding, of je hem nu in de zomer of de winter geeft. Maar als je echt een avondje organiseert dan wil je er ook wat bijzonders van maken, toch? De boodschappenlijst hangt af van het vlees dat op de BBQ komt. Hier komen we later op terug. Maar naast boodschappen zijn er nog andere zaken die je kunt regelen voor een gezellige avond.

Zorg voor vuur bij de winter BBQ. of het nu is in de vorm van een vuurkorf, fakkels, kaarsen her en der verspreid, vuur zorgt voor sfeer. Zeker wanneer het buiten donker en koud is geeft het vuur en het schaduwspel een extra dimensie aan de omgeving. Ook met sfeerverlichting kun je het gezelliger maken in je tuin. Kerstverlichting, lichtsnoeren, kerstboomverlichting, etc.

Winter betekent kou. Als je gasten uitnodigt wil je niet dat ze heel de avond zitten te bibberen. Dus naast een vuurkorf kun je ook zorgen voor fleecedekentjes. Ook warmtelampen kunnen prima. Deze geven vaak niet al te veel licht maar zorgen wel voor veel warmte. Je kunt er ook voor kiezen om jouw avond deels binnen plaats te laten vinden. Buiten gezellig barbecueën, een drankje doen. Binnen een warme gezellige zitplaats om te eten.

Welk vlees gebruik je bij een winter BBQ?

Je moet natuurlijk zorgen voor goed vlees. Wij raden je zeker aan om naar de keurslager te gaan. Het is leuk om gebruik te maken van vleessoorten die goed passen in het winterseizoen. In de winter is het mooi om wild te serveren. Denk aan hert, ree, fazant of misschien wel wild zwijn. Ook eendenborst is een mooi gerecht om met een winter BBQ te bereiden.

Ook groente en fruit kun je naar het seizoen uitkiezen. Gril bijvoorbeeld winterpenen en zoete aardappels. Uien en aardappels kun je ook heerlijk poffen.

Terwijl het  vlees op de BBQ ligt kun je de eerste honger al stillen met een lekkere winterse soep. Erwtensoep met spek of pompoensoep bijvoorbeeld.

Dranken bij de winter BBW

Zorg voor warme dranken. Naast koffie en thee willen je gasten vast ook alcoholische versnaperingen. Gluhwein is een prima optie in de winter, ook bij jouw BBQ. Maar ook stevige rode wijn gaat heel goed samen met de omstandigheden, zeker wanneer je wild serveert. Whisky kan ook een mooie aanvulling zijn. Ga dan voor een rokerige variant. Vraag bij de betere slijter naar rokerig, turf- of peated whisky. Dit komt allemaal op dezelfde smaak neer. Het past bij het seizoen en de avond.

Zorg ook voor warme chocolade melk met slagroom. Een heerlijke toevoeging aan een koude avond. Dit gaan meerdere gasten zeker waarderen.

Nog meer tips

  • Zet de BBQ uit de wind. Het zal al een uitdaging zijn om de BBQ op temperatuur te houden. Kun je hem uit de koude wind zetten, doe dit dan!
  • Als je je gasten gaat uitnodigen geef dan duidelijk aan dat ze moeten zorgen voor warme kleren. Het wordt winters, koud guur en gezellig, maar daar moet je wel op gekleed zijn!
  • Maak een plan B. Het is winter en het kan verkeren. Mocht het weer omslaan en jouw BBQ letterlijk in het water vallen worden, zorg dan dat je de avond binnen op een leuke manier kunt voortzetten.

 

Previous ArticleNext Article