Wat helpt tegen een kater?

Je kent het wel, je hebt lekker een avondje wat gedronken en misschien wel een beetje van alles door elkaar. Op dat moment voelt het allemaal prima en maakt het niks uit. Sterker nog je pakt ook nog even een paar tequila tussendoor, gewoon omdat het kan. Om de avond nog even goed af te sluiten kan een baco-tje of een Mojito niet ontbreken. Na een wel verdiend broodje shoarma duik je je bed in. Maar dan wordt het ochtend en wordt je wakker met een enorme kater! Oef had ik maar dit……en had ik maar dat…..Nee je hebt gewoon heerlijk avondje gehad en wij proberen je met wat handige anti kater tips te helpen. Wellicht ken je ze al en anders is het het testen waard toch? Wat heb je tenslotte te verliezen. 

Wat kun je het beste doen als je een kater hebt?

De één vaker dan de ander, maar we zitten allemaal weleens opgescheept met een enorme kater. Of je nou in de kroeg bent geweest, op een festival, of je gewoon bij iemand thuis of op je eigen bank hebt laten gaan, de man met de hamer kent weinig genade. Zijn er oplossingen? Het moet toch wel, toch?

Een aantal anti-kater middelen zijn onder de loep genomen door mensen die er verstand van hebben. We delen ze graag met je in de hoop dat jij iets vindt wat tegen jouw kater helpt.

1) Wat kun je het beste drinken bij een kater?

Als je wilt herstellen van een kater dan is de beschikking over water een must. Alcohol kan zorgen voor uitdroging. Je hersenen drijven normaal in een gezonde dosis hersenvocht. Heb je een kater dan ben je letterlijk uitgedroogd en is dit vocht helaas minder aanwezig. Je hersenen botsen tegen de binnenwand van je schedel en dat betekent…. hoofdpijn.
Je doet jezelf een plezier als je na een avondje doorzakken voor je je bed in rolt eerst nog 2 a 3 glazen water drinkt. Wat nog beter is, drink op de avond in kwestie zelf met regelmaat een glas water. Bestel er een tegelijk met je biertje en tik hem even achterover. De volgende dag wordt er zeker dragelijker van.
Heb je geen water gedronken en dus last van botsende hersenen? Zorg dan in ieder geval dat je genoeg water drink op jouw katerige dag. Zo herstel je sneller. Een nog betere optie is bijvoorbeeld kokoswater. In kokoswater zitten namelijk natuurlijke suikers die goed zijn voor misselijkheid.

water voor kater

2) Helpt koffie tegen een kater?

Als man ben je bij het opstaan als gauw geneigd om jezelf tot leven te wekken met een kop koffie. Zeker wanneer je met veel alcohol in je lijf wakker wordt lijkt dit een goede oplossing. Of koffie wel of niet tegen een kater helpt dat verschilt per persoon. Het kan helpen tegen hoofdpijn, maar ook hoofdpijn veroorzaken. Jij weet zelf inmiddels waarschijnlijk al het beste wat een sterke bak koffie met jouw hoofd doet als je wakker wordt na een lange nacht. Is het effect niet positief? Weersta de koffie dan en help jezelf met een glas water. Ook al krijgen we snel het gevoel dat cafeïne ons weer alert maakt, koffie heeft geen effect op hoe nuchter je bent.

kop koffie

3) Helpt vet eten tegen een kater?

Er zijn erbij die zweren bij een gebakken ei met spek. Lekker vet. Dit moet helpen tegen de kater. Helaas, als het leed is geschied en je wordt met flink hoofdpijn wakker dan gaat een gebakken ei je niet meer redden. Gefrituurd en vet eten irriteert je maag en dat maakt het alleen maar erger. Belangrijk is wat je eet vóór je aan de shotjes en het bier gaat. Het kan dus wel helpen om vet te eten vóór je gaat drinken, want dat isoleert je maag. Zo wordt de alcohol minder snel geabsorbeerd door het bloed en komt het niet ofwel minder snel in je bloedbaan terecht. Hoe beter je eet, hoe minder snel je ‘vergiftigd’ raakt. Heb je haast voor je er een avondje tegenaan gaat? Je avondeten overslaan is dus een heel slecht plan!

ei bacon

4) Een goede work-out tegen een kater?

Een drankje wordt in ongeveer een uur door je lichaam verwerkt. De theorie dat je alcohol eruit kunt zweten schijnt een mythe te zijn. Maar wanneer jij jezelf even flink uitdaagt met een goede training, ervan uitgaande dat je het overleeft met je kater, kan dit dankzij de endorfine je humeur wel een stuk verbeteren. En alles wordt draaglijker wanneer je er met een glimlach tegenaan kijkt toch? Het verbranden wat calorietjes kan je schuldgevoel ook nog eens tegemoet komen. Maar, zorg er wel voor dat je water bij de hand hebt! Want dat heb je zeker nodig!

We raden het verder niet aan om (zeer intensief) te gaan trainen met een kater, want dit kan om de volgende redenen heel slecht zijn:

  • Door dat je veel gedronken hebt, maken je nieren overuren en produceren meer urine dan normaal. Dit kan uitdroging veroorzaken. Wanneer je gaat trainen wordt dit alleen maar erger en erger wat dus eigenlijk leidt tot een nog slechter gevoel dan je al had. Dus blijf beter gewoon nog even liggen en geef je lichaam de rust die het nodig heeft om te herstellen.
  • Omdat je lever het mega druk heeft om de Alcohol te verwerken verstoort het ook andere processen zoals het glucose gehalte in je bloed, hierdoor krijg je een laag bloedsuikergehalte. Dit betekent ook dat je veel sneller moe wordt ofwel vermoeid raakt. Voor een fysieke inspanning of een goede work-out heb je veel suiker nodig om dit ook weer om te zetten in energie. Je gaat je dan nog slechter voelen dan je eigenlijk al deed. Netflixen is dus een veel beter idee.
  • In het ergste geval kan alcohol ook de kans op hartritmestoornissen vergroten. Dit risico kan aanzienlijk oplopen na een leuk en gezellig avondje (keihard)zuipen. Een goede en stevige training zorgt voor een verhoogde hartslag. Je hart is al als een malle aan het werk om te werken aan herstel en wanneer je gaat trainen moet het dus nog harder werken en kan het minder snel herstellen. Loop gewoon een lekker rondje in het park, dat is beter dan een intensieve work-out.
training schoenen

5) Meer alcohol

Jezelf trakteren op een nieuw drankje lijkt soms ook goed te helpen. Je voelt je al heel de dag slecht en als je je in de middag dan toch aan een drankje waagt gaat alles een stuk makkelijker. Het is een korte termijn oplossing. Op het moment zelf werkt het inderdaad wel, het is een soort van verdovend. Maar je stelt het onvermijdelijke uit. Want wanneer dat drankje zijn ‘werking’ verliest komt de man met de hamer alsnog en grote kans dat hij nog genadelozer is en zal zijn.

biertje
Previous Article