Wat is cask strength whisky?

A'bunadh batch 22

Cask strength whisky is whisky die niet met water wordt aangelengd voordat het de fles in gaat. Normaal gesproken gebeurt dit wel. De whisky die de whiskyfles in gaat wordt vaak door middel van water teruggebracht tot een alcoholpercentage tussen de 40 en 46%. Bij cask strength whisky is dit dus niet het geval. De whisky gaat direct vanuit het vat de fles in en heeft dus ook het alcoholpercentage dat het in het vat had op het moment van bottelen.

Voor wie is cask strength whisky?

Wij durven toch wel te schrijven dat cask strength whisky voor de geoefende whiskydrinker is. Wat niet wil zeggen dat alle ervaren whiskydrinkers van cask strength whisky houden. Over smaak valt nou eenmaal niet te twisten. Maar als je net begint met het drinken van whisky, dan is het toch verstandig om met een whisky van 40% tot 43% te beginnen om zo te wennen aan de smaak en het alcoholpercentage. Wanneer je wat ervaring hebt opgedaan kun je de cask stengths gaan verkennen.

Zorg voor een goede line-up

Een goede line-up, oftewel proef meer dan één whisky.  Begin met een whisky met een lager alcoholpercentage. Werk op deze manier toe naar de cask strengt whisky, of whisky’s. Dit geeft je smaakpapillen de gelegenheid om stapje voor stapje aan het hogere alcoholpercentage te wennen. Zo kun je, ook bij hogere percentages, toch goed blijven proeven. Wanneer je start met een whisky van 63% dan kun je deze nooit zo goed proeven als wanneer je er enkele whisky’s met een lager percentage aan vooraf laat gaan.

Cask strenght vs niet cask strength

Is het één beter dan het ander? Zo moet je er niet naar kijken. Cask strength is echt een ander type whisky. Zoals we al aangaven vullen deze soorten whisky elkaar juist goed aan. Omdat je bij een proeverij mooi kunt opbouwen in het alcoholpercentage.

Previous ArticleNext Article