Wat is het verschil tussen blended en single malt whisky?

bowmore single malt

Het verschil tussen blended en single malt whisky is vooral voor beginnende whiskydrinkers niet helemaal duidelijk. Geeft niks, we zijn allemaal ooit begonnen en wij leggen het je graag uit. Als je klaar bent met het lezen van dit artikel weet je precies wat het verschil tussen single malt en blended whisky is.

Blended whisky

nikka from the barrel blended

Blended whisky betekent gemixde whisky.  Wanneer een whisky blended is dan betekent dit dat deze bestaat uit een mix van twee of meer whisky’s. Deze mix wordt in een fles gebotteld en onder dezelfde naam verkocht. Bekende blends zijn bijvoorbeeld die van Jack Daniels en Johnny Walker, maar bijvoorbeeld ook de meer gewaardeerde Monkey Shoulder en Nikka from the barrel zijn blends.

Single malts kunnen heel goed ook blends zijn. Ze worden namelijk gemaakt uit meerdere batches whisky. Zo kan een single malt van 12 jaar bestaan uit een deel 12-jarige whisky en een deel 15-jarige whisky. Regel is dat de leeftijd die op de fles staat de minimale leeftijd van de gebruikte whisky is.

Wat is het verschil tussen single malt en blended?

bowmore single malt

Niet alle blended whisky’s zijn single malts, er is dus wel een verschil. Het verschil tussen een single malt whisky en een blended whisky is dat een single malt whisky bestaat uit whisky’s afkomstig van één distilleerderij. De single malt kan dus wel gemaakt zijn van whisky uit meerdere vaten van die distilleerderij. Bij blends die geen single malt zijn wordt dus gebruik gemaakt van whisky van meerdere distilleerderijen.

Een Schotse single malt whisky moet drie jaar in een vat hebben gelegen en bij het productieproces moet gebruik worden gemaakt van gerst.

Whisky uit één vat: single cask of single barrel

Er bestaan ook whisky’s die uit één vat afkomstig zijn. Deze worden single cask of single barrel whisky’s genoemd. In dit geval is de whisky die gebotteld wordt in zijn geheel afkomstig uit één vat. Deze whisky’s hebben vaak veel karakter. Bij het mixen van de whisky kan daar toch iets van verloren gaan. Tussen verschillende single casks zit altijd wel smaakverschil en een verschil in percentage. Ieder vat heeft zijn eigen eigenschappen. Een single cask whisky bestaat dus altijd alleen in kleine oplages en wordt nooit meer exact hetzelfde geproduceerd.

Proef zelf het verschil

Nu weet je de theorie achter de verschillen tussen single malt en blended whisky. Het echte verschil in smaak moet je natuurlijk zelf ondervinden en dit kan maar op één manier. Door te proeven! Organiseer eens een proeverij thuis en begin met een blended whisky om vervolgens enkele single malts en single cask whisky te proeven.

Previous ArticleNext Article