Wat is non-chill filtered whisky?

non chill-filtered

De term non-chill filtered (of un-chill filtered) kun je terugvinden op whiskyflessen. Deze is niet op alle whisky’s te zien. Logisch, want veel whisky’s ondergaan tijdens de productie wel chill filtering. Wat is een non chill filtered whisky dan precies? We zullen je eerst uitleggen wat chill filtering precies is. Daarna lichten we ook toe wat het voor de whisky betekent wanneer deze non chill filtered is.

Wat is chill filtering van whisky?

Chill filterin is een proces dat bij de productie van velen whisky’s wordt ingezet. Whisky wordt gekoeld en gefilterd. Hoe gaat dit dan precies in zijn werk? Kort voordat de whisky in de fles wordt gedaan wordt deze verkoeld naar een zeer lage temperatuur, rond het vriespunt. Doordat de whisky zo enorm wordt afgekoeld worden bepaalde stoffen uit de whisky verwijderd. Dit zijn stoffen die de whisky troebel kunnen maken wanneer deze bijvoorbeeld langere tijd op lage temperatuur wordt bewaard. Ook wanneer water of ijs aan whisky wordt toegevoegd, kan de whisky troebel worden.

Non chill filtered whisky

Hoe zit het dan precies met non chill filtered whisky? Wanneer je deze term op het etiket van jouw whiskyfles aantreft, wat zegt dit je dan, behalve dan dat hij niet het chill filtering proces heeft doorlopen.

Het chill filter proces zou een effect op de smaak hebben. Wanneer een whisky un-chill filtered is, is de smaal dus puurder. Onbewerkt. Smaken gaan niet verloren door het chill filtering proces.

Sailliant detail is dat het overslaan van het proces van chill filtering ook de kosten van de whiskyproductie verlaagd. Interessant dus voor distillateurs dat dit daarnaast ook de smaak zou bevorderen in de ogen van vele liefhebbers.

Previous ArticleNext Article