van Wees – the Ultimate Imperial 1995

Fotocredits: Whiskyoss instagram Thanks Jeroen!

Hallo whisky vrienden. Fijn dat jullie er weer zijn voor een nieuwe Whisky Woensdag.

Vanavond wil ik jullie laten kennis maken met een whisky, die ik zelf nog nooit heb gehad. Een 19 jaar oude Imperial, gebotteld door van Wees. Bedankt Jacco.

The Ultimate collection

Een prachtige serie die speciaal geselecteerd is door Han en Maurice van Wees voor The Ultimate Whisky Company. Zij zoeken naar de mooiste vaten whisky die te vinden zijn in Schotland. Vanaf 2005 zijn alle flessen uit deze serie unchill-filtered, genummerd, niet bijgekleurd en afkomstig van een single barrel.

Imperial

In 1897 bouwde Thomas Mackenzie zijn eigen distilleerderij in het plaatsje Carron bij Aberlour (Speyside). De naam Imperial (keizerrijk) werd gekozen omdat in het jaar van de oprichting, de Britse Koningin Victoria haar diamanten jubileum vierde. Toch een leuk weetje.

Ultimate imperial 19 whisky

Neus

Speyside it is. Lekker fris, rijp citrusfruit, vanille en accenten van eikenhout.

Smaak

Lekker romig, fruige tonen, mandarijn, ananas. Maar ook vanille laat zich zeker proeven. Ergens is het ook wel wat kruidig, maar dat kan ik niet helemaal plaatsen.

Finish

Blijft toch verrassend hangen. Dat romige blijft lekker plakken op de tong. Net een warm fruithapje.

Duidelijk is wel, dat het echt een whisky uit de Speyside is. En ik weet zeker dat er heel veel mensen deze whisky zullen waarderen. Ik vond het tof dat ik deze eens heb mogen proeven, maar persoonlijk laat ik het daar bij. Maar dat is het mooie van smaak. Dat is heel persoonlijk. Ik zou het omschrijven als een prima daily dram.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne woensdagavond en geniet van het lekkers wat jullie in het glas hebben zitten.

Previous ArticleNext Article