Welke soorten whiskyvaten zijn er?

whisky vaten

Whisky krijgt een groot deel van zijn smaak door de houten vaten waarin het gedurende minimaal drie jaar gelegen heeft. Kenners weten het, een spirit moet minimaal drie jaar in het vat hebben gezeten voor het whisky mag worden genoemd. De vaten waarin whisky gerijpt wordt zijn van hout. Maar er zijn een behoorlijk aantal verschillende soorten whiskyvaten. Er zijn meerdere eigenschappen van het vat die een invloed hebben op de smaak van de whisky. In dit artikel kijken we naar een hele belangrijke: welke drank zat erin het vat vóór de whisky?

Whiskyvaten altijd ‘tweedehands’

Een whiskyvat is nooit nieuw, er heeft altijd een ander type drank in het vat gezeten. Niet per sé sterke drank. Dit kan onder meer ook wijn, sherry of zelfs bier geweest zijn. Welke dranksoort dit is geweest heeft een grote invloed op de smaak van de whisky. Het verschil kun je zeker in de whisky proeven.

Soorten vaten

soorten whisky vaten

Voorgaande drank Type voorgaande drank Smaken (benadering) Kleuren (benadering)
Bourbon whiskey vanille, zoet, karamel, creme goud
Burgundy wijn erg fruitig, beetje zoet, beetje droog donker rood
Madeira stevige wijn specerijen, licht fruitig, zoet, droogheid donker, amber
Port (zoet) stevige wijn zoet, droog fruit, specerijen rood
Port (half droog) stevige wijn beetje zoet, droog fruit, specerijen rood
Port (droog) stevige wijn droog, droog fruit, specerijen rood
Oloroso sherry diep, donker, noten, donker rijp fruit rood, amber
Pedro Ximenez (PX) sherry erg zoet, donker fruit, rozijnen, siroop amber
Fino sherry licht fruitig, zoet, droogheid, licht houten helder
Manzanilla sherry zoutig, droogheid, zeesmaken, fris, wat fruitig helder
Amontillado sherry zoet, noten, droog, fris, zuur amber
Palo Cortado sherry rijk, zoet, droog, zoete spijzen, fruit bruin
Sauternes wijn zoet, zest, zurig, licht fruitig helder tot amber
Bordeaux (rood) wijn sterk rood fruit, druiven (wijn), bessen rood
Tokaji wijn licht fris fruit (citrus, mango), erg zoet, helder tot amber
Ruby Port stevige wijn erg fruitig, donker fruit, berries rood
Barolo wijn fruit, tannines (bitter), droog fruit, zware aromas rood
Chardonnay wijn licht, knapperig, zurig, tropisch fruit helder
Muscat wijn bloemen , zoet, citrus, perzik helder/rood
Muscat stevige wijn erg zoet, donker fruit, rozijnen, siroop amber
Rum (wit) spirit zoet, vanille, tropical fruit, amandelen helder
Rum (donker) spirit zoet, siroop, donker fruit, eiken, karamel, vanille amber
Amarone wijn tannins (bitter), droog, rozijnen, rijp fruit rood
Marsala stevige wijn zoet, complex, specerijen donker rood

Bron: whisky.com

Previous ArticleNext Article