Whisky krijgt een groot deel van zijn smaak door de houten vaten waarin het gedurende minimaal drie jaar gelegen heeft. Kenners weten het, een spirit moet minimaal drie jaar in het vat hebben gezeten voor het whisky mag worden genoemd. De vaten waarin whisky gerijpt wordt zijn van hout. Maar er zijn een behoorlijk aantal verschillende soorten whiskyvaten. Er zijn meerdere eigenschappen van het vat die een invloed hebben op de smaak van de whisky. In dit artikel kijken we naar een hele belangrijke: welke drank zat erin het vat vóór de whisky?
Whiskyvaten altijd ‘tweedehands’
Een whiskyvat is nooit nieuw, er heeft altijd een ander type drank in het vat gezeten. Niet per sé sterke drank. Dit kan onder meer ook wijn, sherry of zelfs bier geweest zijn. Welke dranksoort dit is geweest heeft een grote invloed op de smaak van de whisky. Het verschil kun je zeker in de whisky proeven.
Soorten vaten
Voorgaande drank | Type voorgaande drank | Smaken (benadering) | Kleuren (benadering) |
Bourbon | whiskey | vanille, zoet, karamel, creme | goud |
Burgundy | wijn | erg fruitig, beetje zoet, beetje droog | donker rood |
Madeira | stevige wijn | specerijen, licht fruitig, zoet, droogheid | donker, amber |
Port (zoet) | stevige wijn | zoet, droog fruit, specerijen | rood |
Port (half droog) | stevige wijn | beetje zoet, droog fruit, specerijen | rood |
Port (droog) | stevige wijn | droog, droog fruit, specerijen | rood |
Oloroso | sherry | diep, donker, noten, donker rijp fruit | rood, amber |
Pedro Ximenez (PX) | sherry | erg zoet, donker fruit, rozijnen, siroop | amber |
Fino | sherry | licht fruitig, zoet, droogheid, licht houten | helder |
Manzanilla | sherry | zoutig, droogheid, zeesmaken, fris, wat fruitig | helder |
Amontillado | sherry | zoet, noten, droog, fris, zuur | amber |
Palo Cortado | sherry | rijk, zoet, droog, zoete spijzen, fruit | bruin |
Sauternes | wijn | zoet, zest, zurig, licht fruitig | helder tot amber |
Bordeaux (rood) | wijn | sterk rood fruit, druiven (wijn), bessen | rood |
Tokaji | wijn | licht fris fruit (citrus, mango), erg zoet, | helder tot amber |
Ruby Port | stevige wijn | erg fruitig, donker fruit, berries | rood |
Barolo | wijn | fruit, tannines (bitter), droog fruit, zware aromas | rood |
Chardonnay | wijn | licht, knapperig, zurig, tropisch fruit | helder |
Muscat | wijn | bloemen , zoet, citrus, perzik | helder/rood |
Muscat | stevige wijn | erg zoet, donker fruit, rozijnen, siroop | amber |
Rum (wit) | spirit | zoet, vanille, tropical fruit, amandelen | helder |
Rum (donker) | spirit | zoet, siroop, donker fruit, eiken, karamel, vanille | amber |
Amarone | wijn | tannins (bitter), droog, rozijnen, rijp fruit | rood |
Marsala | stevige wijn | zoet, complex, specerijen | donker rood |
Bron: whisky.com