Whiskey glazen, welk whiskyglas is het beste?

Verschillende Whiskey glazen Manisfaction

Het is weer whisky woensdag en dit keer gaat het over whiskey glazen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Met welk whiskey glas kun je nu het beste whisky proeven? en welke kun je misschien beter gelijk gebruiken als limonadeglas? Nou dat laatste is natuurlijk een geintje, want je bepaald helemaal zelf vanuit welk (whisky)glas je whisky drinkt al is het een longdrink glas. We bespreken wel een paar glazen die specifiek bedoeld zijn om whisky uit te drinken. Voor een optimale smaak ervaring is het van belang om een passend whiskyglas te kiezen, die het beste de geuren vrij geeft.

1) Glencairn Whiskyglas

Het Glencairn whisky glas is een revolutionair whiskyglas waarmee je echt kunt genieten van de smaak en complexiteit van elke whisky. Met de toelopende mond kun je echt alle geuren die de whisky heeft ruiken. Elke whisky liefhebber zal van dit glas houden! Het Glencairn whiskyglas is niet het enige whiskyglas wat op de markt is gebracht dat specifiek is ontworpen voor het drinken van whisky. Hoewel er tal van whiskyglazen verkrijgbaar zijn, is het Glencairn glas wel het eerste glas die door de Schotse Whisky Association werd erkend en daardoor ook bijna door elk whiskydistilleerderij in Schotland en Ierland gebruikt wordt.

Glencairn Whiskyglas Manisfaction

2) De Tumbler

Dit klassieke glas is ook wel bekend om soms whiskycocktails uit te drinken. Er wordt veel whisky uit gedronken maar vaak ook whisky on the rocks ofwel met ijsklontjes. Als jij dat lekker vindt moet je dat doen, ik vindt het vaak zonde van de smaak en doe er soms alleen wat druppeltjes water bij als ik een hele sterke cask strength whisky drink van meer dan 60%. Weer even terug bij het glas, door de breedte van het glas is het glas zeer geschikt om in te roeren of om iets in aan te stampen. Dit glas wordt vaak ook gebruikt als wijnglas vanwege het design en omdat hij lekker in de hand ligt. Verder heeft dit glas geen pootje waar het op staat, daardoor stoot je hem minder makkelijk om en is daarom ook zeer geliefd als wijnglas.

Tumbler whiskyglas Manisfaction

3) Het Copita whiskyglas

Dit whiskyglas is een afgeleide van het Spaanse sherry glas. Nu zijn er natuurlijk zat whisky’s die op sherry vaten gefinisht zijn, maar dat is niet de rede dat deze ontworpen is om whisky mee te drinken. Door de lange poot kom je met je handen niet in de buurt van het drink gedeelte. Mocht je dus net een luier hebben vervangen dan ruik je in ieder geval alleen je whisky. Het glas kun je ook goed vast pakken in de palm van je hand, zodat je de whisky ook wat sneller op kamertemperatuur kan laten komen en er nog meer geuren vrij komen. Verder loopt het glas uit naar een smalle mond, waardoor je heel goed en intens de geur van whisky kan waarnemen.

Copita whiskyglas Manisfaction

4) Het Snifter glas of tulp glas

Het tulpglas is een meer voorkomend whiskyglas, omdat deze ook gebruikt wordt voor het nuttigen van andere alcoholische dranken, zoals jenever en rum. Dit geeft natuurlijk al aan dat het een prettig glas is om uit te drinken. Net als bij de Copita glazen hebben de tulp glazen ook een versmalde bovenkant. Deze glazen worden ook wel “Nosing” glazen genoemd. Je raad het nooit, maar dit komt omdat je de geuren extra goed en beter kan waarnemen dan bij bijvoorbeeld de Tumbler whiskyglazen. De Snifter glazen kunnen ook wat breder zijn dan de tulpglaasjes die we kennen dan lijkt het bijvoorbeeld meer op een Glencairn whiskyglas op een voet met kleine steel. Hier wordt bijvoorbeeld ook weer brandy uit gedronken. Die noemen ze dan ook vaak de Brandy Snifter.

Tulp whiskyglas Manisfaction

5) Een dram whiskyglaasje

Dit whisky glaasje heeft een inhoud van 9cl en wordt vaak gebruikt in distilleerderijen om jou een van hun whisky’s te laten proeven. Dit glaasje wordt dus gebruikt voor een slokje whisky. Ook al kan er maar 9cl in wat je eigenlijk niet doet, wat je eigenlijk niet doet, dus je vult hem meestal max met 3cl, omdat je er dan ook nog goed in kan ruiken. Het dus eigenlijk een mini Glencairn whiskyglas, zodat je zelfs maar met een slokje whisky een maximale beleving kan ervaren. Zoals in onderstaande foto te zien is hebben we deze gekregen bij de Laphroaig distilleerderij.

Mini dram whiskyglas Manisfaction

Met een proeverij drinken we vaak uit de tulpglaasjes en als ik zelf aan het genieten ben van een mooie whisky pak ik snel een Glencairn glas. Uiteraard bepaal je dus helemaal zelf uit welk whiskyglas jij je whisky drinkt en daarom zijn we ook zeker benieuwd wat jouw favoriete glas is?

Previous ArticleNext Article