Whisky Woensdag: Whisky beleggen of gewoon drinken?

Maison du Whisky

Je hoort het wel vaker dat beleggen in whisky een goede en slimme keus is. Hele oude flessen van bijvoorbeeld 50 jaar worden maar in kleine aantallen, bijvoorbeeld een paar honderd. Hoe langer je deze fles bewaard des te schaarser hij wordt en vaak hoe meer waard hij wordt. Als je op deze manier whisky koopt kun je het wel beleggen noemen.

Whisky drinken of bewaren?

De vraag is alleen hoelang kun je hem bewaren, want wanneer je echt een whiskyliefhebber bent zal je zeker de neiging krijgen om hem ook te willen proeven. Een mooi moment als een bijzondere verjaardag of een geboorte van een kind of klein kind kan zomaar een reden zijn om die heerlijke fles open te trekken. Om er dan samen met je beste maten, in de tuin genieten bij een vuurkorf, er een dram van te nemen. Dat is toch genieten?

Waarom is whisky big business?

We zetten graag even wat whisky feitjes op een rij:

 1. Ongeveer 1,2 miljard flessen Schotse whisky wordt er elk jaar geproduceerd en verkocht.
 2. De whisky industrie vertegenwoordigd 25% van de Britse voedsel- en drankexport.
 3. Alle whisky kopers spekken de Britse belasting met £ 4,5 miljard per jaar. Hier zijn ze blij mee.
 4. Direct en indirect stelt de whiskybrance 40.080 mensen tewerk in Schotland en de UK.
  (Door Macallan weer 80 nieuwe banen er bij gekomen)
 5. In de verkoop vertegenwoordigt het ongeveer 12% van de wereldwijde gedistilleerde dranken
  verkoop.
 6. 93% van alle whisky productie wordt geëxporteerd, wat overeenkomt met ongeveer 40
  flessen per seconde van het jaar.
 7. De duurste whiskyfles werd voor meer de €600.000 euro verkocht

Whisky vraag en aanbod

Whisky wordt vaak alleen maar beter als het langer in het vat zit, ook wel het rijpen genoemd in het whisky maak proces. Het huidige voorraadniveau wordt geschat op ergens tussen de 3 en 4 miljard liter en dit is ongeveer genoeg om 11 miljard flessen Schotse whisky te bottelen. De groei van het consumeren ofwel genieten van de whisky groeit elk jaar met 2%. Dit zou betekenen dat er eigenlijk te weinig voorraad is om aan de vraag te voldoen.

Succesvol in whisky beleggen

Michel Kappen is zo iemand die al redelijk succesvol in whisky heeft belegt. Hij verkoopt en beheert exclusieve Schotse whisky’s als beleggingsproduct. Zijn collectie is net iets meer denk dan de meest beleggers of hobbyisten onder ons. Hij heeft ongeveer 65.000 flessen staan met een totale waarde van 33 miljoen euro. Maar goed zie ze ook maar eens te verkopen toch?

Hieronder zie je een interview met hem:

Ik begrijp best dat je er wellicht heel rijk mee kan worden, maar ik kan wel zeggen dat ik er gewoon te verslaafd aan ben om de whisky lang te bewaren. Dus Sláinte!

Previous ArticleNext Article