Glenfiddich Grand Cru 23 jaar: Whisky op champagne vaten of niet?

glenfiddich grand cru
Foto: GLenfiddich.com

Glenfiddich heeft een nieuwe whisky: Glenfiddich Grand Cru. Dit is een 23 jaar oude whisky, een gelimiteerde release van de genies achter de bekende Speyside distilleerderij. Naast een prachtige leeftijd is er nog iets bijzonders aan deze botteling. Hij is gefinished op Franse Cuvée vaten.

De whisky wordt geleverd in een zwarte goude fles, de luxe spat ervan af. Het feit dat de fles gelegen heeft op Franse cuvee vaten maakt de fles natuurlijk nog luxueuzer. Tenminste, dat lijkt zo. Want wat houden deze Franse Cuvée vaten precies in? Glenfiddich maakte wel bekend dat de whisky dus gelegen heeft op ex-Bourbon, ex-Sherry en Franse Cuvée vaten.

Cuvee vaten

We willen de whisky op voorhand niet afkraken. Want hij kan zomaar ontzettend lekker zijn. Maar iedere Franse hoofdpijn wijn mag op zijn etiketje zetten dat het een Cuvée is. Hier hoeft men niet aan strenge eisen te voldoen. Vaak is het wel zo dat wanneer een gerenommeerd wijnhuis een Cuvée of grand Cuvée uitbreng dit om de betere versie van een wijn gaat. Vaak de eerste persing van de druiven. Bij champagne is dit helemáál het geval. Maar we weten dus niet of de gebruikte Cuvée vaten van een mooie rode wijn of een heerlijke champagne zijn geweest.

Toch moeten we niet al te sceptisch zijn. Met de naam Glenfiddich Grand Cru mogen we best wat verwachten. Grand Cru betekent letterlijk ‘grote oogst’. Maar staat meer dan eens voor grote kwaliteit. Ook de reputatie van de distilleerderij moeten we niet zomaar aan de kant schuiven.

Is dit een whisky op champagnevaten of niet?

Dat Glenfiddich zelf het woord champagne nergens noemt is niet zo gek. Een drank mag alleen onder strikte voorwaarden champagne heten. Zo moet champagne gemaakt zijn in de streek Champagne in Frankrijk en op een bepaalde wijze geproduceerd zijn.

Glenfiddich geeft ons wel ontzettend veel hints dat we het hier over een whisky hebben die op champagnevaten heeft gelegen. Ze spreken van een whisky die perfect is om iets te vieren, net als champagne dus. De vormgeving en kleuren op de fles, de glitter en glamour, het goud, de naam inclusief ‘Grand Cru’. Het moet toch wel champagne zijn?

Het is eigenlijk niet mogelijk, helaas. Want champagne wordt pas champagne na een tweede fermentatie in de glazen champagnefles zelf. Daar komen de bubbels pas tot leven. Wat wel kan is dat de whisky zijn laatste 6 maanden gelegen heeft in vaten waar wijn in zat, die vervolgens later in de fles champagne werd.

Hoe dan ook, het is een interessante fles en zeker wel het proeven waard. Wie hem wil proeven moet wel in de buidel tasten, want hij kost meer dan 200 euro per fles.

Previous ArticleNext Article