Goede whisky glazen zijn noodzakelijk voor het drinken van whisky, de favoriete borrel van veel mannen. Want je wil maximaal genieten. Natuurlijk zijn er voor whisky dan ook ook speciale whisky glazen gemaakt. Het whisky glas is er in vele soorten en maten. Er zijn zeker overeenkomsten tussen de glazen. Maar ook genoeg verschillen. Lees alles over whiskyglazen in dit artikel.

Wat vertellen wij je in dit artikel over whiskyglazen?

Soorten whiskyglazen

Er worden vele soorten whiskyglazen gemaakt. Maar we kunnen ze zeker samenvoegen in een aantal hoofdsoorten whiskyglazen. Hieronder zetten we ze voor jou op een rijtje.

1. De Tumbler

tumbler glas

Dit whiskyglas is een klassieker. Veel mensen die ‘onbekend’ zijn met whisky denken dat dit dé echte whiskyglazen zijn. Vaak gevoed door beelden uit films en series. Het Tumbler-glas wordt zeker vaak gebruikt om whisky in te drinken. Maar het is met name geschikt voor whisky met ijs, oftewel whisky on the rocks. Dit natuurlijk doordat het glas voldoende breed is. Het glas leent zich ook prima voor sommige whiskycocktails. De dikke bodem zorgt ervoor dat er prima geroerd en gecrushd kan worden.

Doordat het glas breed is tot in de bovenkant, is het minder geschikt om geuren en ook smaken te onderscheiden. Hiervoor kun je beter een glas kiezen met een smallere bovenkant.

2. De Glencairn

Glencairn glas

Het Glencairnglas staat bij veel whiskyliefhebbers erg hoog in het vaandel. Dit komt zeker ook doordat de Scotch Whisky Association dit glas koos, toen ze voor het eerst een aanbeveling gaf op het gebied van whiskyglazen. Daarnaast is het een Queens Awards winnend glas.

Glencairn Crystal ontwikkelde dit whisky glas in 2001, puur voor het proeven en drinken van whisky. Hiervoor riep het de hulp in van bekende whiskydistillateurs. Ook werd een 25 jaar oud ontwerp van Raymond Davidson gebruikt.

De bodem van het glas houdt niet alleen makkelijk vast, het zorgt er ook voor dat de whisky iets wordt opgewarmd. Dit draagt bij aan het vrijkomen van aroma’s. Wanneer het op proeven en smaak aankomt, dan is ruiken zeer belangrijk.  Ook kun je door de bolle bodem je whisky goed laten walsen en op deze wijze bloot te stellen aan zuurstof.

3. De Snifter, het tulpglas

De Snifter

Het Snifter whiskyglas, ook wel het tulpglas genoemd, is ook een echt proefglas. Hij ziet er niet alleen stijlvol uit, maar geeft je ook een ultieme proefervaring. Geen ijs in dit glas, ook geen cocktails. Gewoon pure whisky. Met dit glas maak je ook de whisky iets warm. Het glas is, het zal je niet verbazen, tulpvorming. Het heeft een bolle onderkant, met een smalle bovenkant en staat op een ‘steel’. In de onderkant kan men de whisky goed rond laten gaan. De geuren van de whisky worden goed opgevangen dankzij de smallere bovenkant. Wederom ruiken en proeven dus.

Het tulpglas staat op een steel en houdt hierdoor goed vast. Tevens is er hierdoor meer afstand met de hand en zorgt dit ervoor dat eventuele handgeuren niet de aroma’s van de whisky beïnvloeden.

4. De Copita

copita whisky glas

De Copita misschien wel de officieuze voorganger van het Glencairn whiskyglas. Het is in ieder geval ook een whiskyglas dat door masterdistillers, proevers en kenners wordt gezien als een zeer goed glas om optimaal van de smaak van whisky te genieten. Het glas staat op een steeltje. Op deze wijze is ook bij dit whiskyglas de kans kleiner dat geuren van de hand de aroma van de whisky beïnvloeden. Daarnaast komen ook in dit glas de aroma’s samen door de smallere bovenkant.

Enkele leuke feitjes over het Copita glas. De Copita is van origine een Spaans glas om whisky mee te proeven. Een leuk idee als je hem gebruikt om whisky te proeven die op sherry heeft gelegen. Het glas wordt al langere tijd gebruikt voor whisky tasting. Al in de zeventiende en achttiende eeuw  had het de bijnaam ‘havenglas’. Wanneer schepen aanmeerden die whisky vervoerden, dan werd het gelijk op tafel gezet om de kwaliteit van de whisky vast te stellen.

5. De NEAT

NEAT glas

Het NEAT whiskyglas ziet er geweldig uit. Het is zo ontworpen dat whiskyaroma’s goed naar en langs je neus worden begeleid. Het zou alcohol-dampen afdrijven. Door de uitstaande mond heb je minder laste van de sterke alcohol lucht. Ook verdeeld de mond van het glas de whisky beter over je gehele mond, nog meer mogelijkheid om goed te proeven. De whiskyaroma’s gaan dis wel naar de neus. Zo zorgt dit glas voor een ultieme reuk- en smaakbeleving van whisky, of whiskey.  Het ontwerp van het NEAT-whiskyglas komt van George Manska.

6. Túath

Het Túath whiskeyglas komt uit Ierland (oorspronkelijk ontworpen dus voor whiskey met ‘e’). Het glas heeft een uitzonderlijk en zeer mooi design. Er is nagedacht over het behouden van de aroma’s, de mogelijkheid tot goed ruiken en drinken en hoe het glas met whisky in de hand houdt. De vorm is dusdanig ontworpen, dat de aroma’s eerst over een breed oppervlak vrij kunnen komen en vervolgens door de smalle opening goed in het glas blijven. Een leuk en praktische eigenschap is ook: het voetje van de Túath maakt het mogelijk om het glas met zowel je linker als rechterhand vast te houden.

7. De Highball

Het Highball whiskyglas is eigenlijk de grotere broer van de Tumbler. Het glas wordt al snel gekoppeld aan een van de bekendste en simpelste whisky cocktails ter wereld: de Scotch en Soda. Er is voldoende ruimte voor een lading ijs, drank en mix. Het glas is trouwens ook populair voor andere cocktails waarbij whisky bijvoorbeeld gemixt wordt met ginger ale of tonic. Vooral in Japan zie je de Highball veel dienst doen als whisky(cocktail)glas. Oja, niet vergeten, The NAked Highball is natuurlijk ook een cocktail die bij uitstek in dit glas geschonken moet worden.

Het beste whiskyglas

Wat is nu het beste whiskyglas dat je kunt kopen? We hebben je een zevental bekende glazen voorgeschoteld, misschien wel de bekendste. Van deze glazen zijn natuurlijk varianten te vinden. Maar qua vorm en functie hebben we toch wel alles laten zien. Hoe kiezen we het beste glas?

Bij het beoordelen van een whiskyglas kun je een aantal vragen stellen:

  • Worden de aroma’s goed in het glas behouden?
  • Kun je de kleur en structuur goed zien?
  • Ligt het glas prettig in de hand?
  • Kun je goed aan de whisky ruiken?
  • Kun je goed uit het glas drinken?

Ga je op deze aspecten van een glas voor whisky letten, dan ga je wel echt zoeken naar whiskyproefglazen. In dat geval zijn, tenzij je een cocktail wil maken, zijn de Tumbler en de Highball eigenlijk minder geschikt als whiskyglas. Ze ondersteunen het ruiken en proeven niet echt. De NEAT en Túath zien er fantastisch uit. Maar veel whiskyproevers beschouwen de Glencairnglas, de Copita of de Snifter als het beste whislyglas. Natuurlijk, hoe cliché ook, valt over smaak niet te twisten. Het kan goed dat jou persoonlijke voorkeur op basis van jouw ervaringen uit gaat naar een ander glas, dat voor jou het beste is.

Whiskeyglazen of whiskyglazen

Hoe schrijf je het nou? Ja er zit verschil tussen bovengenoemde twee woorden. Maar is er ook een verschil in whiskyglazen en whiskeyglazen? Dan moeten we eerst naar de drank kijken. Er is, naast de spelling, ook zeker een verschil in whisky en whiskey. Kort gezegd: whiskey uit Ierland of Amerika schrijf je met een ‘e’. Whisky uit Schotland en Canada schrijf je altijd zonder ‘e’. Wat betreft de details andere landen raden we je het artikel over whisky en whiskey aan.

Maar heb je voor whisky of whiskey een ander glas om uit te drinken? Dat ligt er eigenlijk niet zo zeer aan welke drank het is, maar hoe je hem drinkt. Wat vind je belangrijk. Drink jij je whisky met ijs? Dan zul je waarschijnlijk eerder een klassiek tumbler glas gebruiken. Daarin is voldoende ruimte voor de ijsblokjes. Ben jij een echte fijnproever, wil je de aroma’s goed kunnen ruiken? Dan zul je eerder voor een goed proefglas gaan, dat het ruiken beter faciliteert.

Whisky proefglazen voor tastings

Whisky proefglazen worden veel ingezet bij whiskyproeverijen. Wanneer je zelf een whisky tasting gaat organiseren dan zijn de proefglazen een belangrijk onderdeel in je voorbereiding. Je moet er namelijk voldoende hebben. Een proefglas gebruik je namelijk slechts één keer. Of er gaat in ieder geval slechts een whisky in, een refill van dezelfde whisky in hetzelfde glas dat mag. Zorg dus dat je op jouw proeverij voldoende whisky tasting glazen hebt. Schenk je 6 whisky’s en ben je met 7 man, dan heb je dus al 42 glazen nodig. Het liefst exact dezelfde glazen. Niet iedereen heeft ze staan.

Moet je de whiskyglazen voor jouw tasting nog aanschaffen? Check dan eerder in dit artikel onder soorten whiskyglazen welk glas jouw voorkeur heeft. Neem bij voorkeur een glas met een bolle onderkant en smalle bovenkant. Zo kun je de whisky goed walsen, ruiken en proeven.

Kristallen whiskyglazen

Je hebt whiskyglazen en je hebt kristallen whiskyglazen. De kristallen whisky set met kristallen whiskyglazen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Hij staat prachtig in het interieur van de woonkamer, of keuken. Heeft een kristallen whiskyglas ook voordelen? We zoomen er op in.

Een glas is eigenlijk pas echt kristal wanneer het voor 10% uit lood bestaat. Loodvrij kristal heeft een vervanger voor lood, meestal: titaanoxide. Deze is een stuk sterker dan lood en kan dan ook een stuk beter tegen een stootje. Ook kun je loodvrij kristalglas prima in de vaatwasser zetten. Echt kristal slaat dof uit.

Wat belangrijk is om te weten is dat ‘echt kristal’ dat lood bevat, schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Wanneer je kristallen whiskyglazen hebt kan hier minimaal 10% maar zeker ook meer lood in zitten. Op zich niet zo een probleem als je de whiskyglazen van kristal wil gebruiken. Lood gaat pas na een aantal uur afgeven, pin ons niet vast op de exacte tijd. De meesten drinkers hebben hun dram dan wel op. Maar bewaar je de whisky echt in een karaf, dan kan de situatie al snel gevaarlijk worden. Een whisky kan na langere tijd in een kristallen karaf te hebben gelegen, vermengd zijn met lood. Dit kan leiden tot een loodvergiftiging. Dat klinkt als iets wat je absoluut wilt voorkomen, toch?

Whiskyglazen set met decanter (karaf)

whisky decanter karaf set

Wanneer je een mooie set whiskyglazen inclusief decanter, ook wel karaf genoemd, wil kopen dan is het dus zoals je hebt kunnen lezen verstandig om een loodvrije set aan te schaffen. Beter voor je gezondheid. Een set inclusief decanter ziet er gaaf uit. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van zo een karaf? Zijn er ook nadelen? We zochten het voor je uit.

Het gebruik van een whiskykaraf is lange tijd geleden ontstaan. Toen werd whisky nog verkocht vanuit het vat, rechtstreeks getapt in de karaf die je vanuit huis meenam. Wat een tijd he?!

Het grootste voordeel dat een decanter je biedt is toch wel het fraaie plaatje. Het staat gaad in je huiskamer. Zeker wanneer hij gevuld is met een mooie gekleurde whisky. Eentje die niet bijgekleurd is en waarvan zijn kleur dus alles over zijn goede smaak verraadt!

Maar helaas, er zitten ook nadelen aan een whiskykaraf. Whisky bewaren in een decanter kan namelijk van invloed zijn op de smaak. Wanneer er lucht bij de whisky komt kan dit voor smaakverlies gaan zorgen. Als je een karaf koopt, zorg dan dat er een rubberen rand om de dop zit. Dit helpt al mee. Ook mag de karaf niet in het zonlicht staan, dit beïnvloed kleur, geur en ook smaak. Zo wordt het toch iets minder leuk om je whisky te laten shinen in een karaf.

Whiskyglazen bedrukken of graveren

Whiskyglazen bedrukken of graveren is een leuke mogelijkheid. Misschien heb je wel bedrukte of gegraveerde whiskyglazen in je kast staan, gekocht of gekregen. Wanneer je weleens naar een whiskyfestival gaat, dan zul je vast weleens een glaasje met een opdruk of gravering hebben gehad. Of anders gezien. Ook bij distilleerderijen worden ze meer dan eens uitgedeeld aan de bezoekers.

Met een bedrukking of gravering kun je van een whiskyglas een leuk en persoonlijk geschenk maken. Doe er een mooie fles whisky bij en je hebt een heel leuk cadeau.