Whisky in wijnvaten

Wijn Whisky vaten

Er zijn diverse whisky’s te verkrijgen die ‘gefinisht’ zijn op wijnvaten. Niet vreemd, want veel wijnliefhebbers houden ook van whisky, of andersom. Hoewel de basis van de dranken verschilt, wijn versus graan, zijn er ook veel overeenkomsten tussen whisky en wijn. We vertellen alles over whisky die in wijnvaten heeft gelegen.

Overeenkomsten wijn en whisky

Het drinken van wijn en whisky kent veel overeenkomsten. In beide gevallen wordt in eerste instantie naar de kleur gekeken. Persoonlijk vinden wij de kleur van whisky veelzijdiger, maar de meningen zullen ongetwijfeld verdeeld zijn. Vervolgens wordt er aan het glas geroken (of gesnoven, zo je wilt). In het In het Engels wordt dit ruiken “nosing” genoemd. Vervolgens wordt geproefd. Ook in het proeven zijn weer overeenkomst, zoals proeven voor in je mond, achter in je mond en de nasmaak van een slok, ook wel de afdronk genoemd. Als je naar deze overeenkomsten kijkt kun je ook juist een verschil benoemen. Bij het proeven van whisky kunnen enkele druppels water een interessant verschil naar voren brengen. Water bij de wijn doen is toch minder wenselijk.

Whisky op wijnvaten

Er zijn meerdere whisky’s te koop die op wijnvaten gefinisht zijn. De vaten waar whisky in wordt bewaard hebben vrijwel altijd eerder al een andere drank bevat. Vaak zijn whisky’s op bourbon of sherry vaten gefinisht. Maar het komt ook zeker voor dat whisky wordt gefinisht op wijnvaten. Dank aan wijnvaten van bijvoorbeeld Barolo of Tempranillo wijnen.

Whiskyvaten zijn van hout

Of een whiskyvat nou eerder gebruikt is voor wijn, sherry of port, je kunt ervan op aan dat het van hout is. Niet alle houtsoorten zijn geschikt. Meestal wordt gebruik gemaakt van eikenhouten vaten.

Het hout is erg belangrijk voor een whisky. Het zorgt voor een evenwicht in de smaken en het rondt de alcoholsmaak af. Het vat dat gebruikt wordt voor de whisky bepaald een hoop. Erg interessant om dus een keer te ondervinden wat de invloed is wanneer een whisky een serieus aantal jaren op een whiskyvat heeft gelegen.

Drie whisky’s om te proberen

We hebben drie whisky’s geselecteerd die op wijnvaten gefinisht zijn. Wanneer je het interessant vindt om eens een goede whisky te drinken die op wijnvaten gefinisht is raden wij je de volgende whisky’s aan:

  • Springbank 9 yo. Gaja Barolo
  • Tomatin Limited Edition 15 yo. Tempranillo Finish
  • Springbank 12 yo. Burgundy Wood

Geniet ervan!

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *