Whisky proefglazen: welk tasting glas is geschikt voor een whiskyproeverij?

Verschillende Whiskey glazen Manisfaction

Wanneer je whisky gaat proeven dan is het van belang dat je een goed proefglas gebruikt. Eigenschappen van verschillende soorten whisky glazen zijn daadwerkelijk van invloed op wat jij ruikt en proef. Ruikt ja, want reuk staat onlosmakelijk verbonden met smaak. We vertellen je in dit artikel welke goede proefglazen, ook wel tasting glazen, er voor whisky zijn. Doe er je voordeel mee!

Whisky proeven

Je kunt whisky drinken, of je kunt het proeven. Je zou denken, je proeft whisky altijd wanneer je het drinkt. Klopt, Maar wanneer je je nog nooit echt verdiept hebt in hoe je whisky moet proeven, begin hier dan mee. Er zal een wereld voor je open gaan. Een goed proefglas draagt absoluut bij aan een betere proefervaring. Ook wanneer je thuis een whiskyproeverij gaat geven, zorg dan dat je de juiste proefglaasjes in huis hebt.

Eigenschappen van een goed whisky proefglas

Een whiskyglas dat geschikt is om mee te proeven heeft een aantal specifieke eigenschappen:

 • Blijven de aroma’s goed in het glas?
  Reuk is belangrijk bij proeven. Glazen met een bolle onderkant en smalle bovenkant zorgen ervoor dat de aroma’s niet te snel ontsnappen.
 • Kun je goed ruiken uit het glas?
  Past je neus er in, bij wijze van. Je moet de aroma’s die bewaard worden wel goed kunnen opvangen natuurlijk. Met je neus.
 • Is de kleur en structuur goed zichtbaar?

In principe heeft het zicht geen invloed op de smaak. Maar een geoefende whiskydrinker kan uit de kleur van whisky smaken gaan halen. Tenzij de whisky is bijgekleurd natuurlijk.

 • Houdt het glas goed vast?
  Niet onbelangrijk. Je wilt er prettig uit kunnen drinken. Het moet lekker in de hand liggen.
 • Hoe drinkt het glas?
  Ook erg belangrijk. Hij moet gewoon fijn drinken.

De beste whisky proefglazen

Over smaak valt niet te twisten zegt men. Prima. Maar de meeste whiskyproevers zijn het er wel over eens dat er toch een aantal soorten whiskyglazen zijn die beter zijn om whisky mee te drinken. Dankzij het glas kun je meer smaak uit de whisky halen. Er zijn vele soorten whisky glazen, maar wij hebben de tasting glazen die het meest gewaardeerd worden voor je op een rijtje gezet:

De copita

copita whisky glas

Een van de betere whisky proefglazen. Dit glas vangt de geuren perfect op door zijn vorm. Het heeft en steeltje om vast te houden waardoor geuren van je hand de whiskygeuren niet beïnvloed. Maar het houdt ook gewoon prettig vast. Een goed tasting glas!

De snifter (tulpglas)

De Snifter of tulpglas

De snifter, ook wel het tulpglas, is bolvormig en heeft ook een smalle bovenkant. JE kunt in de onderkant de whisky goed walsen om zuurstof bij de whisky te laten komen. Ook kun je de whisky iets opwarmen voor een goede smaakervaring.

De glencairn

Glencairn glas

Ook een zeer gewaardeerd whisky tasting glas. Warm aanbevolen door de Scotch Whisky Association. Dat zegt wel wat natuurlijk. Heeft net als bovengenoemde ook een bolligere onderkant en een smalle bovenkant. Geen steeltje. Mooi glas om je whisky in te bekijken, te walsen, te ruiken en te proeven.

Previous ArticleNext Article