Whisky proeven? Waar kun je op letten

Whisky Tasting Thursday

Ga je binnenkort whisky proeven? Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten. Natuurlijk draait het vooral om jouw smaak en is het vooral belangrijk dat je de whisky lekker vind. Maar als je wat meer wil verdiepen in whisky’s en deze wilt vergelijken, kan het geen kwaad om bewust te proeven. Dit artikel is eigenlijk voor de ‘beginnende’ whisky drinken. Maar met duizenden distilleerderijen op de wereld zijn er weinig mensen die kunnen zeggen dat ze alles geproefd hebben. In ieder geval geven we je wat houvast bij het proeven.

Begin met ruiken

Doe dit voor het proeven. Door eerst aan de whisky te ruiken ga je bewuster je whisky drinken en dus proeven. Mensen met wat meer whisky-ervaring zullen al bepaalde smaken en soorten whisky herkennen. Kenners kunnen je de distilleerderij misschien wel vertellen op basis van de geur. Ruik dus eerst je whisky.

Wat is de kleur van de whisky?

Ook naar de kleur kijken doe je al voor het proeven. Hier heb je bij je eerste whisky’s helemaal niks aan. Maar later zul je ook leren welke kleur bij jouw smaakt past. Dit geldt alleen voor whisky’s die uncoloured zijn. Whisky’s kunnen door distilleerderijen ook bijgekleurd worden. Zo kun je ook beter een whisky voor jezelf uitkiezen als je er één gaat kopen. Het kan voor niemand ooit kwaad om te overleggen met de slijter trouwens. Kleur zegt in ieder geval meer over de smaak van de whisky, kijk er dus naar.

Begin met een laag alcohol percentage

Het alcoholpercentage van de whisky is erg belangrijk voor als je op een avond meerdere whisky’s proeft. Maar ook als je maar één whisky gaat drinken kun je hier op letten. Whisky’s variëren qua percentage namelijk vanaf minimaal 40% tot 65% en meer. Boven de 65% worden het wel extremere whisky’s en deze komen zeker niet vaak voor. Om een whisky met een hoog alcohol percentage beter te kunnen proeven, kun je het beste eerst een whisky drinken met een lager percentage. Begin bijvoorbeeld met een whisky van 40% en bouw deze op, als je meerdere whisky’s drinkt. Bijvoorbeeld daarna een whisky van ca. 43%, vervolgens éen van 48%, eventueel verder. Natuurlijk kun je ook grotere sprongen nemen in het percentage.

Met of zonder ijs?

Als het om een goede whisky gaat dan kun je deze beter zonder ijs drinken. Geen discussie mogelijk. De slechtere whisky’s, voor zover je een whisky slecht mag noemen, adviseren wij je te drinken met cola én ijs.

Waar let je op als je proeft?

Als je de whisky daadwerkelijk gaat drinken kun je ook echt proeven. Dan gaat het gewoon om jouw smaak. Probeer erover na te denken wat je proeft. Hoe meer je drinkt hoe meer je zelf meer smaken kunt herkennen. Besef in ieder geval tijdens het drinken één ding goed. Whisky krijgt zijn smaak door hout. Het hout van de vaten waarin het rijpt. Daarnaast hebben ook ingrediënten van de whisky invloed op de smaak. Je kunt op de whiskyfles lezen waar naar de fles smaakt volgens de distilleerderij. Dit kan je ook helpen bij het herkennen van whiskysmaken maar hoeft lang niet altijd overeen te komen met jouw smaak. Over smaak valt namelijk niet te twisten.

Neem niet te grote slokken van je whisky. Nip er eerder aan of neem kleine slokjes.

Whisky op je glas

Als je een slok whisky hebt genomen en geproefd kijk dan eens naar je glas. De whisky laat sporen achter op je glas, boven het gedeelte dat gevuld is met whisky. Deze sporen, druppels kunnen snel of langzaam naar beneden zakken. Ze kunnen dik of dun zijn. Dikkere sporen / druppels worden als stroperiger omschreven. Kun je al wat beter whisky proeven dan zul je dat stroperige ook ervaren als de whisky in je mond ligt.

Tijdens het proeven

Als je al wat bekender bent met whisky en wat meer ervaring hebt met het proeven, dan kun de whisky ook over je tong laten gaan. Let erop hoe de whisky op je tong ligt. Je kunt bijvoorbeeld als herkennen of een whisky stroperig is.

Afdronk

Bij drank kun je spreken van een afdronk, hoe lang blijft de smaak van de whisky in de mond en hoe goed proef je de whisky nog. Hoe lekker is je afdronk? Probeer erop te letten hoe lang na het drinken je de whiskysmaak nog proeft. Blijft de smaak hetzelfde of ontwikkelt deze zich nog?

Samenvatting: Hoe proef je whisky?

We hebben je in dit artikel verteld waarop je kunt letten. Over smaak valt niet te twisten en andere whiskydrinkers kunnen je misschien meer of andere zaken vertellen waarop je kunt letten. Maar start je net met het drinken én proeven van whisky? Dan heb je in dit artikel terug kunnen lezen welke dingen je helpen bij het proeven.

Dit waren de volgende zaken:

  • Kies een whisky uit op basis van het alcohol percentage
  • De kleur. Kijk naar de kleur van de whisky voor je hem drinkt
  • De geur. Ruik voor het drinken maar ook tijdens het drinken aan de whisky
  • Doe er geen ijs bij
  • Proef de whisky
  • Let op de afdronk na een slok
  • Kijk naar de sporen van de whisky op je glas

Geniet van het proeven van de whisky. Drink niet te snel en niet te veel, maar vooral met maten!

Previous ArticleNext Article