Ga je een whisky reis maken? Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Zorg dat jouw whiskytrip een succes wordt en lees je in met alle tips voor een goede whiskyreis.

Wat moet je weten als je op whisky reis gaat?

Als je op whisky reis naar Schotland wil je goed voorbereid zijn, zodat je optimaal kunt genieten. Natuurlijk kun je je reis voor je laten plannen. Maar als jij zelf de persoon bent die de reis plant, valt er genoeg voor te bereiden. Belangrijk zijn onder meer het vervoer naar Schotland en terug, de overnachtingslocaties en natuurlijk de distilleerderijen die je wilt bezoeken in Schotland. We nemen je mee door een aantal belangrijke zaken.

Vervoer naar Schotland

Schotland ligt niet om de hoek. Je zult op de één of andere manier de zee over moeten steken. Dit kan op verschillende manieren met elk hun voor- en nadelen.

Whisky-roadtrip 

Je kunt je whiskyreis maken met de auto. JE rijdt dan door de tunnel van Frankrijk naar Engeland. Maar dan zul je heel wat kilometers moeten afleggen. Want je moet door België, Frankrijk en Engeland heenrijden om in Schotland te komen. Natuurlijk geen probleem als je de tijd hebt om een leuke roadtrip met vrienden te maken.

auto naar Schotland

Auto & veerboot
Je kunt ook met een veerboot naar Schotland. Een leuke manier om het whisky-walhalla te bereiken. Momenteel is er één veerdienst. Deze vertrekt vanuit Ijmuiden naar Newcastle. Daarna zul je nog een paar uurtjes in de auto moeten zitten naar Schotland. Een leuke route door mooie natuurgebieden. Daarnaast heb je je gehele whiskytrip je eigen auto tot je beschikking. De kans is groot dat er binnenkort ook rechtstreeks een veerboot naar Schotland gaat.

Vliegen naar Schotland
Er is ook nog de mogelijkheid om met het vliegtuig te gaan. Dit is de snelste manier om naar Schotland te reizen en daarom zeker interessant. Je moet wel een auto huren in Schotland. Want deze zul je zeker nodig hebben om distilleerderijen te bereiken.

Zowel voor de vliegreis als de bootreis geldt dat het wel belangrijk is dat je op tijd op zoek gaat naar tickets. Wanneer je verder vooruit plant kun je misschien nog schuiven in de data waarop je heen en terugreist, dit kan van grote invloed zijn op de prijs!

Overnachtingslocaties

Ga ruim van te voren op zoek naar overnachtingslocaties. Afhankelijk van je groep en wensen zijn er meerdere mogelijkheden. Hotels, appartementen, een onderkomen via Air-BnB. Slaap je liever in een tent? Dan kun je in de zomer kiezen voor campings. Maar ook hier geldt, plan op tijd. Dit kan niet alleen schelen qua prijs, de keuzemogelijkheden zijn groter.

Welke distilleerderij moet je bezoeken?

distilleerderij auchentoshan

Oftewel, wat is je bestemming in Schotland als je een whisky reis gaat maken. De distilleerderijen zijn verspreid over meerdere regio’s en vind je door heel het land. De whisky per regio kan flink van smaak verschillen. Schotland wordt meestal verdeeld in de volgende 6 grote whiskyregio’s: Speyside, Highland, Lowland, Island, Islay en Campbeltown. Leuke distilleerderijen om te bezoeken zijn de  Glengoyne distilleerderij en de Macallan distilleerderij, die nog niet zo lang geleden flink vernieuwd is.

Whiskytrip door Nederland

Je kunt ook een whisky reis door Nederland maken. Ons kikkerlandje is dan niet hét whisky-walhalla, dat is Schotland. Maar we hebben wel meerdere Nederlandse whisky distilleerderijen die het bezoeken waard zijn. Sommige distilleerderijen hebben betere bezoekmogelijkheden dan andere, maar leuk om je eens in te verdiepen. Het is zeker aan te raden eens af te reizen naar één van onze Nederlandse distilleerderijen.