Zelf oliebollen bakken? Ook met Bier!

Zelf oliebollen bakken

Oud en nieuw staat weer voor de deur en je kan natuurlijk gewoon oliebollen kopen bij de oliebollenkraam, maar je kan ze ook zelf maken! Oliebollen gemaakt met bier kun je niet kopen bij de oliebollenkraam, maar dus wel heel goed zelf maken. Samen met de tips en stappen en de mix van Koopmans is dit zo gedaan. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen met de gewone oliebollen.

Het begint natuurlijk met het kopen van de oliebollen mix. Vervolgens kun je oliebollen met krenten/rozijnen maken en zonder. We nemen aan dat je beide soorten gaat maken. Voor ieder wat wils toch?

Ok, aan de (be)slag:

  1. Wel eventueel de krenten en/of rozijnen en dep ze droog.
  2. Doe de mix in een beslagkom. Voeg het water toe. Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad beslag.
  3. Roer de krenten en/of rozijnen door het beslag.
  4. Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 45 min. rijzen bij kamertemperatuur. Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door.
  5. Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C).
  6. Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder.
  7. Bak de oliebollen in circa 3-4 min. rondom goudbruin.
  8. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.
  9. Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.
  10. Maak het oliebollen recept helemaal compleet door de oliebollen te bestrooien met poedersuiker.

Bron: Oliebollen basisrecept van Koopmans

Oliebollen met bier

Dit is natuurlijk de combinatie waar we allemaal van houden en zo de oliebollen nog lekkerder kunnen maken, Ben je helemaal gek op bier en oliebollen, dan moet je echt het boek Bier en Oliebollen bestellen. Bier en Oliebollen van biersommelier en kok Arvid Bergström laat je genieten van de lekkerste combinaties van bier en oliebollen! Hier kun je meer dan 25 verschillende combinaties in opzoeken en zelf maken. Daarnaast kun je hetzelfde biertje ernaast drinken tijdens het maken van de oliebollen dat maakt het nog een stuk aangenamer. Wil je gelijk nu aan de slag dan kun je ook bij bijvoorbeeld smulweb wat recepten van oliebollen met bier vinden.

Bier en oliebollen

Speciale Oliebollen

Naast de gewone oliebollen kun je ook nog verschillende speciale oliebollen maken, bijvoorbeeld gevuld met chocolade, noten of room. Naast dat zoete oliebollen het meest bekend zijn kun je zelfs ook nog hartige oliebollen maken. Leuk om ook eens een keer iets anders te proberen voor als je nog wat beslag over hebt.

Succes met oliebollen bakken en alvast een goed nieuwjaar!

 

Previous ArticleNext Article